TZ: Architekti brněnského vilového kvarteta

Výstava Architekti brněnského vilového kvarteta

Místo konání: Galerie Celnice, areál Vily Löw-Beer v Brně, Drobného 22, 602 00 Brno
Termín konání: 6. října – 31. prosince 2017; vernisáž 5. října 2017 v 18 h

Galerie Celnice v areálu Vily Löw-Beer v Brně bude od 6. října do konce letošního roku hostit novou výstavu Architekti brněnského vilového kvarteta: Jurkovič / Neumann / Mies van der Rohe / Wiesner. Brněnské vilové kvarteto je volné sdružení čtyř slavných, památkově obnovených a veřejnosti přístupných vil v Brně – Jurkovičovy vily, vily Löw-Beer, vily Tugendhat a vily Stiassni. Výstava návštěvníky seznámí s životem a dílem tvůrců těchto čtyř slavných brněnských rodinných domů.

Osobitý styl Dušana Jurkoviče spojuje secesi s prvky lidové architektury. Při navrhování své vlastní vily, kterou si roku 1906 nechal postavit v Źabovřeskách, Jurkovič skloubil folklórní inspirace s prvky britské a vídeňské moderny. Zatímco Jurkovičova vila představuje v rámci brněnského vilového kvarteta určitý solitér, mezi zbylými třemi vilami lze najít jistá pojítka.

Secesní vila na dnešní Drobného ulici byla v letech 1903–1904 postavena pro Morize Fuhrmanna podle návrhu Alexandra Neumanna. V roce 1913 ji koupil Alfred Löw-Beer, který nechal interiér vily ve 30. letech upravit dle návrhu Rudolfa Baumfelda. Dům pro Löw-Beerovu dceru Gretu a jejího manžela Fritze Tugendhata byl roku 1930 postaven podle návrhu Ludwiga Miese van der Rohe, průkopníka moderní architektury.

Ernst Wiesner je autorem mnoha významných veřejných i soukromých staveb meziválečného Brna, původně měl navrhnout i dům pro manžele Tugendhatovi. Ti však dali přednost Miesovi, Wiesner je tak tvůrcem pouze jedné z vil brněnského kvarteta – v roce 1927 vyprojektoval pro manžele Stiassni luxusní vilu na Hroznové ulici.

Výstava bude zahájena ve čtvrtek 5. října během slavnostního večera nazvaného Stavitelé a jejich architekti: Brněnské stopy textilních magnátů. Slavnost v areálu Vily Löw-Beer v Brně započne v 18 hodin, během večera proběhne i křest nové knihy Stopy textilních magnátů v Brně a tematická filmová projekce v zahradě.

„Uvidíte například snímek Rudolfa Chudoby o památkové obnově vily Tugendhat, záznam z květnového setkání potomků rodin Löw-Beer, Stiassni a Tugendhat, krátký film o historii vily Stiassni nebo dokument Avantgardní architektura Brna zapůjčený z brněnského archivu České televize,“ vypočítává vedoucí vily Löw-Beer Petra Svobodová a dodává: „Občerstvení zajistí naše kavárna Celnice. Všichni jste srdečně zváni, vstup je zdarma.“