TZ: Stavitelé a jejich architekti

Stavitelé a jejich architekti: Brněnské stopy textilních magnátů

Místo konání: areál Vily Löw-Beer v Brně, Drobného 22, 602 00 Brno
Termín konání: 5. října 2017 v 18 h

V areálu Vily Löw-Beer v Brně se ve čtvrtek 5. října 2017 uskuteční slavnostní večer nazvaný Stavitelé a jejich architekti: Brněnské stopy textilních magnátů věnovaný stopám, které v Brně a okolí zanechaly tři rodiny významných textilních podnikatelů – Löw-Beer, Stiassni a Tugendhat.

Nabitý program zahájí filmová projekce v zahradě vily Löw-Beer. Netradiční „letní kino“ nabídne například snímek Rudolfa Chudoby o památkové obnově vily Tugendhat, záznam z květnového setkání potomků rodin Löw-Beer, Stiassni a Tugendhat, krátký film o historii vily Stiassni nebo dokument Avantgardní architektura Brna zapůjčený z brněnského archivu České televize.

Během večera proběhne i vernisáž výstavy Architekti brněnského vilového kvarteta: Jurkovič / Neumann / Mies van der Rohe / Wiesner, která bude v galerii Celnice k vidění až do konce letošního roku. „Tito čtyři architekti se sice teoreticky potkat mohli, ale zřejmě se to nikdy nestalo. Zato správci domů, které tato čtveřice v Brně vyprojektovala, se potkávají dosti často, protože dohromady tvoří tzv. Brněnské vilové kvarteto. Jedná se o volné sdružení čtyř památkově obnovených a veřejnosti přístupných vil v Brně – Jurkovičovy vily, vily Löw-Beer, vily Tugendhat a vily Stiassni,“ vysvětluje kurátorka výstavy a vedoucí vily Löw-Beer Petra Svobodová.

Vilový čtyřlístek spolupracuje jak po stránce odborné, tak v oblasti cestovního ruchu. Kolektiv odborníků z vil Löw-Beer, Stiassni a Tugendhat stojí za vznikem knihy Stopy textilních magnátů v Brně: Löw-Beer – Stiassni – Tugendhat, která se snaží postihnout dochované i nedochované stopy působení rodin významných židovských podnikatelů. Seznámí čtenáře s osudy členů těchto rodin a poslouží i jako kapesní průvodce po Brně. Textilní magnáty totiž v jihomoravské metropoli nepřipomínají pouze jejich honosné vily, ale také mnohé činžovní domy, tovární budovy, dělnické kolonie či některé veřejné stavby. Křest knihy bude rovněž součástí večerního programu, zájemci si navíc při této příležitosti mohou publikaci zakoupit za zvýhodněnou cenu.

Vstup na slavnostní večer je volný, prohlídka vily není součástí akce. Malé občerstvení a teplé nápoje na zahřátí pro návštěvníky zajistí kavárna Celnice umístěná na zahradě vily Löw-Beer v budově bývalé potravinové celnice.