V lednu začnou pravidelné programy pro rodiny s dětmi

V letošním roce jsme připravili novinku pro naše malé návštěvníky – každý poslední víkend v měsíci bude vila Löw-Beer patřit rodinám s dětmi! První z pravidelných setkání Vila dětem: Továrníkem v Brně proběhne v neděli 27. ledna 2019 od 14 do 17 hodin.

V expozici Svět brněnské buržoazie mezi Löw-Beer a Tugendhat na děti čekají zábavné badatelské a výtvarné aktivity. Za pomoci muzejní pedagožky budou rodiče se svými ratolestmi tentokrát pátrat po tom, jaké to bylo, vést před více než 100 lety továrnu v Brně.

Galerie Celnice hostí výstavu o památkové péči

Začátek roku v galerii Celnice opět patří prezentaci prací studentů architektury. Od 10. ledna do 3. února 2019 zde můžete vidět výstavu Památková péče v praxi: metody, řemesla, technologie, která představuje práce studentů Ústavu památkové péče FA VUT v Brně.

Budoucí odborníci se na konkrétních příkladech obnovy nemovitých kulturních památek seznamovali s tradičními stavebními a uměleckořemeslnými postupy i s možnostmi současných technologií. Ve svých pracích se zabývali obnovou budovy Klementina, Národního muzea v Praze, kláštera v Plasích a Mariánské Týnici.

Pořad Host ve vile pokračuje i v roce 2019

První osobností pravidelného pořadu Host ve vile v roce 2019 bude teoretička a historička architektury Iveta Černá, ředitelka vily Tugendhat. Ve schodišťová hale ji přivítáme v pátek 25. ledna 2019 v 19 hodin. Večerem provází Petra Svobodová, vedoucí Vily Löw-Beer v Brně.

Čeká nás rozhovor o památkové obnově vily Tugendhat zapsané od roku 2001 na Seznam světového dědictví UNESCO, ale řeč bude i o historii a současnosti brněnské funkcionalistické architektury. Iveta Černá totiž patnáct let působila v Národním památkovém ústavu na postu garantky pro město Brno.

leden 2019

TZ: Stavitelé a jejich architekti

Stavitelé a jejich architekti: Brněnské stopy textilních magnátů

Místo konání: areál Vily Löw-Beer v Brně, Drobného 22, 602 00 Brno
Termín konání: 5. října 2017 v 18 h

V areálu Vily Löw-Beer v Brně se ve čtvrtek 5. října 2017 uskuteční slavnostní večer nazvaný Stavitelé a jejich architekti: Brněnské stopy textilních magnátů věnovaný stopám, které v Brně a okolí zanechaly tři rodiny významných textilních podnikatelů – Löw-Beer, Stiassni a Tugendhat.

Nabitý program zahájí filmová projekce v zahradě vily Löw-Beer. Netradiční „letní kino“ nabídne například snímek Rudolfa Chudoby o památkové obnově vily Tugendhat, záznam z květnového setkání potomků rodin Löw-Beer, Stiassni a Tugendhat, krátký film o historii vily Stiassni nebo dokument Avantgardní architektura Brna zapůjčený z brněnského archivu České televize.

Během večera proběhne i vernisáž výstavy Architekti brněnského vilového kvarteta: Jurkovič / Neumann / Mies van der Rohe / Wiesner, která bude v galerii Celnice k vidění až do konce letošního roku. „Tito čtyři architekti se sice teoreticky potkat mohli, ale zřejmě se to nikdy nestalo. Zato správci domů, které tato čtveřice v Brně vyprojektovala, se potkávají dosti často, protože dohromady tvoří tzv. Brněnské vilové kvarteto. Jedná se o volné sdružení čtyř památkově obnovených a veřejnosti přístupných vil v Brně – Jurkovičovy vily, vily Löw-Beer, vily Tugendhat a vily Stiassni,“ vysvětluje kurátorka výstavy a vedoucí vily Löw-Beer Petra Svobodová.

Vilový čtyřlístek spolupracuje jak po stránce odborné, tak v oblasti cestovního ruchu. Kolektiv odborníků z vil Löw-Beer, Stiassni a Tugendhat stojí za vznikem knihy Stopy textilních magnátů v Brně: Löw-Beer – Stiassni – Tugendhat, která se snaží postihnout dochované i nedochované stopy působení rodin významných židovských podnikatelů. Seznámí čtenáře s osudy členů těchto rodin a poslouží i jako kapesní průvodce po Brně. Textilní magnáty totiž v jihomoravské metropoli nepřipomínají pouze jejich honosné vily, ale také mnohé činžovní domy, tovární budovy, dělnické kolonie či některé veřejné stavby. Křest knihy bude rovněž součástí večerního programu, zájemci si navíc při této příležitosti mohou publikaci zakoupit za zvýhodněnou cenu.

Vstup na slavnostní večer je volný, prohlídka vily není součástí akce. Malé občerstvení a teplé nápoje na zahřátí pro návštěvníky zajistí kavárna Celnice umístěná na zahradě vily Löw-Beer v budově bývalé potravinové celnice.