Dětský den nabídne pátrací hru, soutěže i cirkusový workshop

Poslední květnovou sobotu bude areál vily Löw-Beer patřit dětem! Největší každoroční akce pro malé návštěvníky proběhne 25. května 2019 od 10 do 17 hodin. Můžete se těšit na netradiční dětské prohlídky interiéru vily, tentokrát formou pátrací hry – budeme plnit zábavné úkoly a pátrat po panu Löw-Beerovi.

V zahradě si dětí zasoutěží o drobné ceny a program letos zpestří otevřené šapitó Cirkusu LeGrando (SVČ Lužánky), kde si děti vyzkouší různé cirkusové disciplíny. Vstup na zahradu bude jako vždy zdarma, prohlídky vily pro děti zdarma, pro rodiče za poloviční vstupné.

Výstava ukáže, co zbylo z moravského Manchesteru

Od 12. 4. do 28. 7. 2019 hostí galerie Celnice v areálu Vily Löw-Beer v Brně výstavu Brnem textilním, která mapuje textilní tovární areály v jihomoravské metropoli z pohledu současné památkové péče. Výstavu připravilo Metodické centrum průmyslového dědictví v Ostravě, které patří pod Národní památkový ústav.

Brno se v 19. století vypracovalo v nejvýznamnější vlnařské centrum rakousko-uherské monarchie a stopy této slavné industriální minulosti tzv. moravského Manchesteru jsou zde stále patrné. Řada území byla urbanisticky zformována rozvojem textilní výroby a dnes před námi stojí otázka, jak s tímto dědictvím naložit.

Poznejte historii nejstarší brněnské vilové kolonie

Oblíbené komentované procházky po Černých Polích jsou zpět! Vydejte se s námi za poznáním historie nejstarší vilové kolonie v Brně. Při procházce po okolí Löw-Beerovy vily se seznámíte se stavebníky zdejších domů i jejich architekty. Procházky se konají 13. 4., 11. 5., 8. 6. a 15. 6. 2019 vždy v 10.00 a 14.00, 22. 6. v 10.00. Doporučujeme rezervaci.

Na úvod se dozvíte informace o historii lokality v průběhu 19. století, trasa procházky vede ulicemi Drobného, Schodová, Černopolní a Antonína Slavíka. Černá Pole byla oblíbenou destinací rodin významných židovských magnátů Löw-Beerů a Tugendhatů – stojí zde Arnoldova vila, Löw-Beerova vila a vila Tugendhat.

květen 2019

TZ: Stavitelé a jejich architekti

Stavitelé a jejich architekti: Brněnské stopy textilních magnátů

Místo konání: areál Vily Löw-Beer v Brně, Drobného 22, 602 00 Brno
Termín konání: 5. října 2017 v 18 h

V areálu Vily Löw-Beer v Brně se ve čtvrtek 5. října 2017 uskuteční slavnostní večer nazvaný Stavitelé a jejich architekti: Brněnské stopy textilních magnátů věnovaný stopám, které v Brně a okolí zanechaly tři rodiny významných textilních podnikatelů – Löw-Beer, Stiassni a Tugendhat.

Nabitý program zahájí filmová projekce v zahradě vily Löw-Beer. Netradiční „letní kino“ nabídne například snímek Rudolfa Chudoby o památkové obnově vily Tugendhat, záznam z květnového setkání potomků rodin Löw-Beer, Stiassni a Tugendhat, krátký film o historii vily Stiassni nebo dokument Avantgardní architektura Brna zapůjčený z brněnského archivu České televize.

Během večera proběhne i vernisáž výstavy Architekti brněnského vilového kvarteta: Jurkovič / Neumann / Mies van der Rohe / Wiesner, která bude v galerii Celnice k vidění až do konce letošního roku. „Tito čtyři architekti se sice teoreticky potkat mohli, ale zřejmě se to nikdy nestalo. Zato správci domů, které tato čtveřice v Brně vyprojektovala, se potkávají dosti často, protože dohromady tvoří tzv. Brněnské vilové kvarteto. Jedná se o volné sdružení čtyř památkově obnovených a veřejnosti přístupných vil v Brně – Jurkovičovy vily, vily Löw-Beer, vily Tugendhat a vily Stiassni,“ vysvětluje kurátorka výstavy a vedoucí vily Löw-Beer Petra Svobodová.

Vilový čtyřlístek spolupracuje jak po stránce odborné, tak v oblasti cestovního ruchu. Kolektiv odborníků z vil Löw-Beer, Stiassni a Tugendhat stojí za vznikem knihy Stopy textilních magnátů v Brně: Löw-Beer – Stiassni – Tugendhat, která se snaží postihnout dochované i nedochované stopy působení rodin významných židovských podnikatelů. Seznámí čtenáře s osudy členů těchto rodin a poslouží i jako kapesní průvodce po Brně. Textilní magnáty totiž v jihomoravské metropoli nepřipomínají pouze jejich honosné vily, ale také mnohé činžovní domy, tovární budovy, dělnické kolonie či některé veřejné stavby. Křest knihy bude rovněž součástí večerního programu, zájemci si navíc při této příležitosti mohou publikaci zakoupit za zvýhodněnou cenu.

Vstup na slavnostní večer je volný, prohlídka vily není součástí akce. Malé občerstvení a teplé nápoje na zahřátí pro návštěvníky zajistí kavárna Celnice umístěná na zahradě vily Löw-Beer v budově bývalé potravinové celnice.