Dětský den nabídne pátrací hru, soutěže i cirkusový workshop

Poslední květnovou sobotu bude areál vily Löw-Beer patřit dětem! Největší každoroční akce pro malé návštěvníky proběhne 25. května 2019 od 10 do 17 hodin. Můžete se těšit na netradiční dětské prohlídky interiéru vily, tentokrát formou pátrací hry – budeme plnit zábavné úkoly a pátrat po panu Löw-Beerovi.

V zahradě si dětí zasoutěží o drobné ceny a program letos zpestří otevřené šapitó Cirkusu LeGrando (SVČ Lužánky), kde si děti vyzkouší různé cirkusové disciplíny. Vstup na zahradu bude jako vždy zdarma, prohlídky vily pro děti zdarma, pro rodiče za poloviční vstupné.

Výstava ukáže, co zbylo z moravského Manchesteru

Od 12. 4. do 28. 7. 2019 hostí galerie Celnice v areálu Vily Löw-Beer v Brně výstavu Brnem textilním, která mapuje textilní tovární areály v jihomoravské metropoli z pohledu současné památkové péče. Výstavu připravilo Metodické centrum průmyslového dědictví v Ostravě, které patří pod Národní památkový ústav.

Brno se v 19. století vypracovalo v nejvýznamnější vlnařské centrum rakousko-uherské monarchie a stopy této slavné industriální minulosti tzv. moravského Manchesteru jsou zde stále patrné. Řada území byla urbanisticky zformována rozvojem textilní výroby a dnes před námi stojí otázka, jak s tímto dědictvím naložit.

Poznejte historii nejstarší brněnské vilové kolonie

Oblíbené komentované procházky po Černých Polích jsou zpět! Vydejte se s námi za poznáním historie nejstarší vilové kolonie v Brně. Při procházce po okolí Löw-Beerovy vily se seznámíte se stavebníky zdejších domů i jejich architekty. Procházky se konají 13. 4., 11. 5., 8. 6. a 15. 6. 2019 vždy v 10.00 a 14.00, 22. 6. v 10.00. Doporučujeme rezervaci.

Na úvod se dozvíte informace o historii lokality v průběhu 19. století, trasa procházky vede ulicemi Drobného, Schodová, Černopolní a Antonína Slavíka. Černá Pole byla oblíbenou destinací rodin významných židovských magnátů Löw-Beerů a Tugendhatů – stojí zde Arnoldova vila, Löw-Beerova vila a vila Tugendhat.

květen 2019

TZ: Republika 100

TISKOVÁ ZPRÁVA 18. ledna 2018

Sto let Československa připomene čtveřice brněnských muzeí

Příběhy vojáků a vznik nových států včetně toho našeho, prohlubování moravsko-slovenských vztahů, průmyslový rozmach, prvorepublikové symboly i umění. To vše bude obsahem výstavního cyklu Republika 100, který důstojně oslaví sto let od vzniku samostatného Československa. Na společném projektu se podílejí čtyři muzejní instituce: Technické muzeum v Brně, Moravské zemské muzeum, Muzeum města Brna a Muzeum Brněnska. V plánu mají celkem 11 výstav, vědeckou konferenci, seminář pro pedagogy i společný katalog. Vše se chystá v průběhu celého roku, některé z výstav přesáhnou i do roku dalšího. Společně chystají také veřejnou rekonstrukci událostí, které se dne 29. října 1918 odehrály v Brně.

Každé muzeum památný rok 1918 uchopí po svém. Muzeum města Brna chystá na Špilberku výstavu „Rok 1918 – co nám válka vzala a dala…“, která přiblíží závěr první světové války a vznik nových evropských států včetně Československa. Připomene také vojáky vracející se z fronty do Brna a jejich příběhy. Technické muzeum v Brně se na výstavě „Průmysl na Moravě 1918“ zaměří na důležité oblasti a podniky, které stály za průmyslovým rozmachem nejen za Rakouska-Uherska, ale i v době první republiky. Uzavírá ji rok 1928, kdy bylo slavnostně otevřeno brněnské výstaviště.

Vazbám mezi dvěma národy se zase bude věnovat Moravské zemské muzeum na výstavě „Jak se poznávali: moravsko-slovenské vztahy v letech 1848–1919“. Výstava přiblíží sílící sousedské vztahy, jež vedly k národnostnímu sblížení a posléze k vytvoření společného státu. Ve stejném období bude muzeum pořádat ještě výstavu „Tradiční kultura – výkladní skříň státu“. Ukáže, jak se nově utvářený národní styl inspiroval lidovým uměním nebo jak předměty z tradiční kultury dostaly nový, politický rozměr – plakáty, bankovky atd.

Do výstavního projektu se několika menšími výstavami zapojí i Muzeum Brněnska. V galerii Celnice u Vily Löw-Beer v Brně chystá výstavu o textilní firmě továrníka Mořice Fuhrmanna v době od vzniku republiky po znárodnění. V Památníku Mohyla míru připravuje muzeum výstavu o sochaři a legionáři Rudolfu Březovi, v Památníku písemnictví na Moravě zase výstavu o státních symbolech. Muzeum Brněnska ale chystá i další menší výstavy na ostatních pobočkách. Projekt Republika 100 je financován Statutárním městem Brnem.

Web projektu / Facebooková stránka projektu

Výstavy v rámci projektu Republika 100

Rok 1918 – co nám válka vzala a dala… (Muzeum města Brna, 3. 5. až 31. 12. 2018)

Průmysl na Moravě 1918 (Technické muzeum v Brně, 22. 10. 2018 až 28. 4. 2019)