V lednu začnou pravidelné programy pro rodiny s dětmi

V letošním roce jsme připravili novinku pro naše malé návštěvníky – každý poslední víkend v měsíci bude vila Löw-Beer patřit rodinám s dětmi! První z pravidelných setkání Vila dětem: Továrníkem v Brně proběhne v neděli 27. ledna 2019 od 14 do 17 hodin.

V expozici Svět brněnské buržoazie mezi Löw-Beer a Tugendhat na děti čekají zábavné badatelské a výtvarné aktivity. Za pomoci muzejní pedagožky budou rodiče se svými ratolestmi tentokrát pátrat po tom, jaké to bylo, vést před více než 100 lety továrnu v Brně.

Galerie Celnice hostí výstavu o památkové péči

Začátek roku v galerii Celnice opět patří prezentaci prací studentů architektury. Od 10. ledna do 3. února 2019 zde můžete vidět výstavu Památková péče v praxi: metody, řemesla, technologie, která představuje práce studentů Ústavu památkové péče FA VUT v Brně.

Budoucí odborníci se na konkrétních příkladech obnovy nemovitých kulturních památek seznamovali s tradičními stavebními a uměleckořemeslnými postupy i s možnostmi současných technologií. Ve svých pracích se zabývali obnovou budovy Klementina, Národního muzea v Praze, kláštera v Plasích a Mariánské Týnici.

Pořad Host ve vile pokračuje i v roce 2019

První osobností pravidelného pořadu Host ve vile v roce 2019 bude teoretička a historička architektury Iveta Černá, ředitelka vily Tugendhat. Ve schodišťová hale ji přivítáme v pátek 25. ledna 2019 v 19 hodin. Večerem provází Petra Svobodová, vedoucí Vily Löw-Beer v Brně.

Čeká nás rozhovor o památkové obnově vily Tugendhat zapsané od roku 2001 na Seznam světového dědictví UNESCO, ale řeč bude i o historii a současnosti brněnské funkcionalistické architektury. Iveta Černá totiž patnáct let působila v Národním památkovém ústavu na postu garantky pro město Brno.

leden 2019

TZ: Republika 100

TISKOVÁ ZPRÁVA 18. ledna 2018

Sto let Československa připomene čtveřice brněnských muzeí

Příběhy vojáků a vznik nových států včetně toho našeho, prohlubování moravsko-slovenských vztahů, průmyslový rozmach, prvorepublikové symboly i umění. To vše bude obsahem výstavního cyklu Republika 100, který důstojně oslaví sto let od vzniku samostatného Československa. Na společném projektu se podílejí čtyři muzejní instituce: Technické muzeum v Brně, Moravské zemské muzeum, Muzeum města Brna a Muzeum Brněnska. V plánu mají celkem 11 výstav, vědeckou konferenci, seminář pro pedagogy i společný katalog. Vše se chystá v průběhu celého roku, některé z výstav přesáhnou i do roku dalšího. Společně chystají také veřejnou rekonstrukci událostí, které se dne 29. října 1918 odehrály v Brně.

Každé muzeum památný rok 1918 uchopí po svém. Muzeum města Brna chystá na Špilberku výstavu „Rok 1918 – co nám válka vzala a dala…“, která přiblíží závěr první světové války a vznik nových evropských států včetně Československa. Připomene také vojáky vracející se z fronty do Brna a jejich příběhy. Technické muzeum v Brně se na výstavě „Průmysl na Moravě 1918“ zaměří na důležité oblasti a podniky, které stály za průmyslovým rozmachem nejen za Rakouska-Uherska, ale i v době první republiky. Uzavírá ji rok 1928, kdy bylo slavnostně otevřeno brněnské výstaviště.

Vazbám mezi dvěma národy se zase bude věnovat Moravské zemské muzeum na výstavě „Jak se poznávali: moravsko-slovenské vztahy v letech 1848–1919“. Výstava přiblíží sílící sousedské vztahy, jež vedly k národnostnímu sblížení a posléze k vytvoření společného státu. Ve stejném období bude muzeum pořádat ještě výstavu „Tradiční kultura – výkladní skříň státu“. Ukáže, jak se nově utvářený národní styl inspiroval lidovým uměním nebo jak předměty z tradiční kultury dostaly nový, politický rozměr – plakáty, bankovky atd.

Do výstavního projektu se několika menšími výstavami zapojí i Muzeum Brněnska. V galerii Celnice u Vily Löw-Beer v Brně chystá výstavu o textilní firmě továrníka Mořice Fuhrmanna v době od vzniku republiky po znárodnění. V Památníku Mohyla míru připravuje muzeum výstavu o sochaři a legionáři Rudolfu Březovi, v Památníku písemnictví na Moravě zase výstavu o státních symbolech. Muzeum Brněnska ale chystá i další menší výstavy na ostatních pobočkách. Projekt Republika 100 je financován Statutárním městem Brnem.

Web projektu / Facebooková stránka projektu

Výstavy v rámci projektu Republika 100

Rok 1918 – co nám válka vzala a dala… (Muzeum města Brna, 3. 5. až 31. 12. 2018)

Průmysl na Moravě 1918 (Technické muzeum v Brně, 22. 10. 2018 až 28. 4. 2019)