TZ: Vila Löw-Beer v Brně otevírá nový prohlídkový okruh

Místo konání: Vila Löw-Beer v Brně, Drobného 22, 602 00 Brno
Termín konání: od 13. dubna 2018, prohlídky pátek–neděle v 10.30, 12.30 a 15.30
Vstupné: 80 Kč, studenti a senioři 40 Kč, děti 20 Kč

Na letošní turistickou sezónu připravila Vila Löw-Beer v Brně velkou novinku – prohlídkový okruh, který návštěvníky provede dosud nepřístupnými prostory technického zázemí vily a seznámí je s unikátním systémem teplovzdušného vytápění. Tento systém nebyl sice při renovaci domu obnoven, ale do současnosti se zachovaly některé původní prvky.

O víkendu 7. a 8. dubna 2018 se můžete s novým okruhem seznámit formou mimořádných prohlídek s divadelním představením. Napínavý detektivní příběh Případy kapitána Povondry v prvorepublikových kulisách sehraje divadlo historie v pohybu Exulis. Vydejte se spolu s partou četníků do 30. let minulého století, nechte se vtáhnout do děje a pomozte odhalit vraha…

Standardní komentované prohlídky technického zázemí vily budou probíhat od 13. dubna 2018, vždy pátek až neděle v časech 10.30, 12.30 a 15.30. Na úvod návštěvníci zhlédnou krátkou videoprojekci ve schodišťové hale. Ta na 3D modelu vily názorně ukáže fungování jednotlivých dobových systémů, např. teplovzdušného vytápění, plynového vytápění krbem či ventilaci pokojů. Poté s průvodcem absolvují prohlídku několika místností, kde se zachovaly relikty těchto systémů. Trasa vede po elegantním služebním schodišti až na půdu s proskleným střešním světlíkem.

Smysl druhého prohlídkového okruhu přibližuje historička Petra Svobodová, vedoucí Vily Löw-Beer v Brně: „Chceme upozornit na dosud málo reflektovanou skutečnost, že Löw-Beerova vila byla nejen na vysoké estetické úrovni, ale díky architektovi Alexandru Neumannovi dosahovala značných kvalit také po technické stránce.“ Neumann totiž prošel školením ve známém vídeňském ateliéru Fellner & Helmer specializovaném na stavbu reprezentativních divadelních a lázeňských budov, které často vyžadovaly inovativní technická řešení.

Nabyté zkušenosti tak Alexander Neumann využil i při projektování brněnského rodinného domu pro podnikatele Morize Fuhrmanna a na počátku 20. století zde použil pozoruhodný systém teplovzdušného vytápění. Po Fuhrmannově smrti prodali v roce 1913 jeho synové vilu textilnímu magnátovi Alfredu Löw-Beerovi. Nový majitel inicioval přestavbu interiéru a v souvislosti s těmito stavebními úpravami bylo v polovině 30. let například ve schodišťové hale zavedeno plynové vytápění krbem.

Do současnosti se dochovalo pouze torzo původního systému vytápění, většina prvků byla přebudována v průběhu 20. a na počátku 21. století. Původní plánová dokumentace se nedochovala a při rekonstrukci památkově chráněné vily v letech 2013 až 2014 nebyly původní rozvody využity. To však nic nemění na tom, že dům byl ve své době na vysoké technické úrovni – ostatně rodičovská vila Grety Tugendhatové mohla sloužit i jako jeden z inspiračních zdrojů technického řešení pro vilu Tugendhat.