TZ: Proměny Brna II aneb Brno napoleonské

Místo konání: Galerie Celnice, areál Vily Löw-Beer v Brně, Drobného 22, 602 00 Brno
Termín konání: 6. dubna – 29. července 2018

Od 6. dubna do 29. července 2018 je v galerii Celnice v areálu Vily Löw-Beer v Brně k vidění pokračování loňské úspěšné výstavy o minulých podobách a proměnách města Brna. Tentokrát návštěvníky zavede na počátek 19. století, do časů napoleonských válek.

Výstava seznámí s dvojí okupací města francouzskými vojsky, vedenými legendárním vojevůdcem císařem Napoleonem I., které proběhly v letech 1805 a 1809.  Důraz je kladen především na to, jak se Brno v uplynulých desetiletích a stoletích měnilo. Právě druhá ze zmíněných okupací předznamenala v určitém smyslu pozdější zásadní proměnu města, jak zdůrazňuje autor výstavy Jaromír Hanák: „Na přelomu října a listopadu 1809 byly totiž těsně před odchodem okupačních vojsk na Napoleonův příkaz pobořeny části pevnostního systému hradu Špilberk. V následujících desetiletích pak bylo brzy zbořeno i opevnění města samotného.“

Dobové ilustrace, historické a současné fotografie nabídnou srovnání historické a dnešní podoby některých známých i méně známých míst, jako jsou například Petrov a Denisovy sady nebo kasárny v bývalém jezuitském klášteře. Život v okupovaném městě připomenou archivní dokumenty a originální exponáty. Návštěvníci výstavy uvidí vojenskou výstroj i výzbroj, plány špilberské pevnosti nebo orientační tabuli z první třetiny 19. století, která uvádí Brno jako odvodní okrsek 29. pěšího pluku. Najdou zde také informace o francouzském generálovi Valhubertovi, jenž podlehl zranění z bitvy u Slavkova a 6. prosince 1805 zemřel v Brně. Jeho zádušní mše v kostele sv. Jakuba se účastnil i sám Napoleon.

Při tvorbě výstavy byly použity kresby, malby, grafiky a fotografie uložené ve sbírkách Archivu města Brna, Moravské galerie v Brně, Muzea města Brna, Nakladatelství Josef Filip a Národního památkového ústavu, ÚOP Brno. Exponáty a dobové dokumenty pocházejí ze sbírek Moravského zemského archivu, Muzea města Brna a Národního památkového ústavu, ÚPS Kroměříž – Státní zámek Lysice.

Galerie Celnice je bezbariérová a volně přístupná denně mimo pondělí v čase od 10 do 18 hodin.