Dny evropského dědictví s procházkou po Černých Polích

Dny evropského dědictví každoročně v měsíci září otevírají veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné. Letos se opět zapojí i Vila Löw-Beer v Brně, která na 7. září 2019 v 10 a 14 hodin připravila procházku po Černých Polích.

Seznámíte se s historií lokality Černá Pole v průběhu 19. století i s jejími významnými  obyvateli, mezi které patřily rodiny židovských magnátů Löw-Beerů a Tugendhatů. Součástí procházky bude návštěva schodišťové haly vily Löw-Beer a nahlédnete také do běžně nepřístupných prostor dnešní knihovny.

Vydejte se s dětmi poznávat okolí vily Löw-Beer

Na konci září nás čeká další program pro rodiny s dětmi VILA DĚTEM. V neděli 29. 9. 2019 vyrazíme do okolí naší vily na zábavnou procházku po Černých Polích, při které budou děti plnit různé úkoly. Poznáme zdejší nejzajímavější stavby a na závěr nahlédneme i do interiéru vily Löw-Beer.

Procházka začíná na pokladně Vily Löw-Beer v Brně ve 14.00, 15.15 a 16.30 hodin, doba trvání programu cca 60 minut. Akce je vhodná pro děti od 6 let. Rezervace nutná, místo na programu si prosím rezervujte na tel. 545 211 352.

Za poznáním světového dědictví do galerie Celnice

Galerie Celnice o prázdninách pravidelně hostí putovní výstavy fotografií světových památek pod ochranou UNESCO. Výstava Poznej světové dědictví UNESCO zde letos v termínu od 1. 8. do 1. 9. 2019 představí jedinečná místa Švýcarska, Slovenska i asijských států.

Švýcarsko se pyšní celkem dvanácti UNESCO památkami, v galerii Celnice je pozornost věnována zejména unikátní Rhétské dráze. Harmonicky zasazená trať do panenské přírody Alp je mimořádným dílem švýcarských železničních inženýrů a slouží veřejnosti již více než sto let.

srpen 2019

TZ: Celý svět chodí po Fuhrmannových kobercích (7. 9. 2018)

Místo konání: Galerie Celnice, areál Vily Löw-Beer v Brně, Drobného 22, 602 00 Brno
Termín konání: 7. září – 30. prosince 2018

V galerii Celnice bude od 7. září 2018 až do konce letošního roku k vidění nová výstava s názvem Textilní firma Mořic Fuhrmann 1918–1948. Nabídne seznámení s osudy rodiny továrníka Mořice Fuhrmanna, který byl mimo jiné stavebníkem vily na ulici Drobného 22 – dnes nesoucí jméno vila Löw-Beer.

Výstava se věnuje textilní firmě Mořic Fuhrmann v kontextu let 1918, 1938 a 1948. Představí historii tohoto podniku na koberce a plyše a nastíní výzvy, jimž museli němečtí židovští podnikatelé čelit po vzniku Československé republiky. „Fuhrmannovi se zvládli se změnou poměrů velmi dobře vypořádat a jejich firma založená roku 1885 prosperovala i za první republiky. Vlněné koberce v té době vyváželi takřka do celého světa – do západní Evropy, Severní a Jižní Ameriky i na Blízký východ,“ vysvětluje autor výstavy historik Jakub Pernes.

Za první republiky bylo Brno v oblasti textilu městem celosvětového věhlasu, už od druhé poloviny 19. století se mu přezdívalo moravský Manchester. Přijďte blíže poznat jednu z rodin, která se podílela na vlnařské tradici a která pomáhala udávat ráz města. Výstavu bohatě ilustrují unikátní historické fotografie a nově objevené dokumenty. Autorovi výstavy se podařilo získat řadu originálních materiálů od Michaela Fuhrmanna, pravnuka Mořice Fuhrmanna.

„Spolupráce s Michaelem byla nesmírně přínosná. Během naší korespondence se vynořila zapomenutá kapitola dějin Brna a neobyčejně pestrá mozaika rodinných vzpomínek a poutavých detailů. Krásným příkladem jsou třeba fotografie, na kterých Fuhrmannovi tráví volný čas na kluzišti v Lužánkách. Člověk si uvědomí, jak mohl vypadat každodenní život v Brně před sto lety. Tyto fotografie a mnoho dalšího teď můžeme představit veřejnosti,“ uvedl Jakub Pernes.

Výstava je součástí projektu Republika 100, kterým si čtyři brněnská muzea (Muzeum Brněnska, Muzeum města Brna, Moravské zemské muzeum, Technické muzeum v Brně) připomínají letošní významná osmičková výročí, především 100 let od vzniku samostatného Československa.

Galerie Celnice je bezbariérová a volně přístupná denně kromě pondělí v čase od 10 do 18 hodin.