Vila dětem: Auta Löw-Beerů

Oblíbené programy pro rodiče s dětmi Vila dětem inspirované historií, architekturou či životními osudy členů rodiny Löw-Beer pokračují! Přijďte do Vily Löw-Beer v Brně v neděli 28. června 2020. Těšit se můžete na pátrání i vyrábění ve schodišťové hale a v zahradě.

Máte pocit, že už víte o rodině Löw-Beerů vše? Nebojte se, ještě vás zvládneme překvapit! Začátky programu jsou na pokladně ve 13:30 a v 15:30 hodin, doba trvání programu je cca 50 minut. Akce je vhodná pro děti od 7 let. Rezervujte si prosím místo na tel. 544 544 208.

V neděli 17. května je vstup do vily zdarma

Mezinárodní den muzeí se od roku 1977 připomíná vždy 18. května. Protože toto datum letos připadá na pondělí, kdy máme zavřeno, oslavíme muzejní svátek společně už v neděli 17. května volným vstupem. Přijďte si prohlédnout stálou expozici Svět brněnské buržoazie mezi Löw-Beer a Tugendhat, odpočiňte si v naší klidné zahradě a stavte se na kávu do Café Löw-Beer.

V neděli 17. května bude volný vstup také na dalších pobočkách Muzea Brněnska, můžete se vydat na výlet do Památníku Mohyla míru, Muzea ve Šlapanicích, Památníku písemnictví na Moravě nebo Podhoráckého muzea. Muzeum v Ivančicích nabídne volný vstup na aktuální výstavu Vítej, nevěsto milá... v úterý 19. května.

Hledáme pamětníky Domova mládeže

Na ulici Drobného 22 (dříve vila Fuhrmann, dnes vila Löw-Beer) fungoval mezi lety 1954 až 2012 Domov mládeže. Za 58 let existence prošly jeho dveřmi stovky mladých slečen a chlapců. Podělte se i o své vzpomínky v probíhajícím orálním výzkumu Vily Löw-Beer v Brně.

Co znamenalo pro secesní vilu zřízení školského zařízení? Jaká pravidla byla na internátu nastavena? Jak ve vile plynul život napříč desetiletími? Odpovědi nejen na tyto otázky přinese výzkum o každodenním životě v Domově mládeže, který v současné době probíhá pod vedením historičky Jany Černé.

květen 2020

TZ: Celý svět chodí po Fuhrmannových kobercích (7. 9. 2018)

Místo konání: Galerie Celnice, areál Vily Löw-Beer v Brně, Drobného 22, 602 00 Brno
Termín konání: 7. září – 30. prosince 2018

V galerii Celnice bude od 7. září 2018 až do konce letošního roku k vidění nová výstava s názvem Textilní firma Mořic Fuhrmann 1918–1948. Nabídne seznámení s osudy rodiny továrníka Mořice Fuhrmanna, který byl mimo jiné stavebníkem vily na ulici Drobného 22 – dnes nesoucí jméno vila Löw-Beer.

Výstava se věnuje textilní firmě Mořic Fuhrmann v kontextu let 1918, 1938 a 1948. Představí historii tohoto podniku na koberce a plyše a nastíní výzvy, jimž museli němečtí židovští podnikatelé čelit po vzniku Československé republiky. „Fuhrmannovi se zvládli se změnou poměrů velmi dobře vypořádat a jejich firma založená roku 1885 prosperovala i za první republiky. Vlněné koberce v té době vyváželi takřka do celého světa – do západní Evropy, Severní a Jižní Ameriky i na Blízký východ,“ vysvětluje autor výstavy historik Jakub Pernes.

Za první republiky bylo Brno v oblasti textilu městem celosvětového věhlasu, už od druhé poloviny 19. století se mu přezdívalo moravský Manchester. Přijďte blíže poznat jednu z rodin, která se podílela na vlnařské tradici a která pomáhala udávat ráz města. Výstavu bohatě ilustrují unikátní historické fotografie a nově objevené dokumenty. Autorovi výstavy se podařilo získat řadu originálních materiálů od Michaela Fuhrmanna, pravnuka Mořice Fuhrmanna.

„Spolupráce s Michaelem byla nesmírně přínosná. Během naší korespondence se vynořila zapomenutá kapitola dějin Brna a neobyčejně pestrá mozaika rodinných vzpomínek a poutavých detailů. Krásným příkladem jsou třeba fotografie, na kterých Fuhrmannovi tráví volný čas na kluzišti v Lužánkách. Člověk si uvědomí, jak mohl vypadat každodenní život v Brně před sto lety. Tyto fotografie a mnoho dalšího teď můžeme představit veřejnosti,“ uvedl Jakub Pernes.

Výstava je součástí projektu Republika 100, kterým si čtyři brněnská muzea (Muzeum Brněnska, Muzeum města Brna, Moravské zemské muzeum, Technické muzeum v Brně) připomínají letošní významná osmičková výročí, především 100 let od vzniku samostatného Československa.

Galerie Celnice je bezbariérová a volně přístupná denně kromě pondělí v čase od 10 do 18 hodin.