Dětský den nabídne pátrací hru, soutěže i cirkusový workshop

Poslední květnovou sobotu bude areál vily Löw-Beer patřit dětem! Největší každoroční akce pro malé návštěvníky proběhne 25. května 2019 od 10 do 17 hodin. Můžete se těšit na netradiční dětské prohlídky interiéru vily, tentokrát formou pátrací hry – budeme plnit zábavné úkoly a pátrat po panu Löw-Beerovi.

V zahradě si dětí zasoutěží o drobné ceny a program letos zpestří otevřené šapitó Cirkusu LeGrando (SVČ Lužánky), kde si děti vyzkouší různé cirkusové disciplíny. Vstup na zahradu bude jako vždy zdarma, prohlídky vily pro děti zdarma, pro rodiče za poloviční vstupné.

Výstava ukáže, co zbylo z moravského Manchesteru

Od 12. 4. do 28. 7. 2019 hostí galerie Celnice v areálu Vily Löw-Beer v Brně výstavu Brnem textilním, která mapuje textilní tovární areály v jihomoravské metropoli z pohledu současné památkové péče. Výstavu připravilo Metodické centrum průmyslového dědictví v Ostravě, které patří pod Národní památkový ústav.

Brno se v 19. století vypracovalo v nejvýznamnější vlnařské centrum rakousko-uherské monarchie a stopy této slavné industriální minulosti tzv. moravského Manchesteru jsou zde stále patrné. Řada území byla urbanisticky zformována rozvojem textilní výroby a dnes před námi stojí otázka, jak s tímto dědictvím naložit.

Poznejte historii nejstarší brněnské vilové kolonie

Oblíbené komentované procházky po Černých Polích jsou zpět! Vydejte se s námi za poznáním historie nejstarší vilové kolonie v Brně. Při procházce po okolí Löw-Beerovy vily se seznámíte se stavebníky zdejších domů i jejich architekty. Procházky se konají 13. 4., 11. 5., 8. 6. a 15. 6. 2019 vždy v 10.00 a 14.00, 22. 6. v 10.00. Doporučujeme rezervaci.

Na úvod se dozvíte informace o historii lokality v průběhu 19. století, trasa procházky vede ulicemi Drobného, Schodová, Černopolní a Antonína Slavíka. Černá Pole byla oblíbenou destinací rodin významných židovských magnátů Löw-Beerů a Tugendhatů – stojí zde Arnoldova vila, Löw-Beerova vila a vila Tugendhat.

květen 2019

TZ: Celý svět chodí po Fuhrmannových kobercích

Místo konání: Galerie Celnice, areál Vily Löw-Beer v Brně, Drobného 22, 602 00 Brno
Termín konání: 7. září – 30. prosince 2018

V galerii Celnice bude od 7. září 2018 až do konce letošního roku k vidění nová výstava s názvem Textilní firma Mořic Fuhrmann 1918–1948. Nabídne seznámení s osudy rodiny továrníka Mořice Fuhrmanna, který byl mimo jiné stavebníkem vily na ulici Drobného 22 – dnes nesoucí jméno vila Löw-Beer.

Výstava se věnuje textilní firmě Mořic Fuhrmann v kontextu let 1918, 1938 a 1948. Představí historii tohoto podniku na koberce a plyše a nastíní výzvy, jimž museli němečtí židovští podnikatelé čelit po vzniku Československé republiky. „Fuhrmannovi se zvládli se změnou poměrů velmi dobře vypořádat a jejich firma založená roku 1885 prosperovala i za první republiky. Vlněné koberce v té době vyváželi takřka do celého světa – do západní Evropy, Severní a Jižní Ameriky i na Blízký východ,“ vysvětluje autor výstavy historik Jakub Pernes.

Za první republiky bylo Brno v oblasti textilu městem celosvětového věhlasu, už od druhé poloviny 19. století se mu přezdívalo moravský Manchester. Přijďte blíže poznat jednu z rodin, která se podílela na vlnařské tradici a která pomáhala udávat ráz města. Výstavu bohatě ilustrují unikátní historické fotografie a nově objevené dokumenty. Autorovi výstavy se podařilo získat řadu originálních materiálů od Michaela Fuhrmanna, pravnuka Mořice Fuhrmanna.

„Spolupráce s Michaelem byla nesmírně přínosná. Během naší korespondence se vynořila zapomenutá kapitola dějin Brna a neobyčejně pestrá mozaika rodinných vzpomínek a poutavých detailů. Krásným příkladem jsou třeba fotografie, na kterých Fuhrmannovi tráví volný čas na kluzišti v Lužánkách. Člověk si uvědomí, jak mohl vypadat každodenní život v Brně před sto lety. Tyto fotografie a mnoho dalšího teď můžeme představit veřejnosti,“ uvedl Jakub Pernes.

Výstava je součástí projektu Republika 100, kterým si čtyři brněnská muzea (Muzeum Brněnska, Muzeum města Brna, Moravské zemské muzeum, Technické muzeum v Brně) připomínají letošní významná osmičková výročí, především 100 let od vzniku samostatného Československa.

Galerie Celnice je bezbariérová a volně přístupná denně kromě pondělí v čase od 10 do 18 hodin.