V lednu začnou pravidelné programy pro rodiny s dětmi

V letošním roce jsme připravili novinku pro naše malé návštěvníky – každý poslední víkend v měsíci bude vila Löw-Beer patřit rodinám s dětmi! První z pravidelných setkání Vila dětem: Továrníkem v Brně proběhne v neděli 27. ledna 2019 od 14 do 17 hodin.

V expozici Svět brněnské buržoazie mezi Löw-Beer a Tugendhat na děti čekají zábavné badatelské a výtvarné aktivity. Za pomoci muzejní pedagožky budou rodiče se svými ratolestmi tentokrát pátrat po tom, jaké to bylo, vést před více než 100 lety továrnu v Brně.

Galerie Celnice hostí výstavu o památkové péči

Začátek roku v galerii Celnice opět patří prezentaci prací studentů architektury. Od 10. ledna do 3. února 2019 zde můžete vidět výstavu Památková péče v praxi: metody, řemesla, technologie, která představuje práce studentů Ústavu památkové péče FA VUT v Brně.

Budoucí odborníci se na konkrétních příkladech obnovy nemovitých kulturních památek seznamovali s tradičními stavebními a uměleckořemeslnými postupy i s možnostmi současných technologií. Ve svých pracích se zabývali obnovou budovy Klementina, Národního muzea v Praze, kláštera v Plasích a Mariánské Týnici.

Pořad Host ve vile pokračuje i v roce 2019

První osobností pravidelného pořadu Host ve vile v roce 2019 bude teoretička a historička architektury Iveta Černá, ředitelka vily Tugendhat. Ve schodišťová hale ji přivítáme v pátek 25. ledna 2019 v 19 hodin. Večerem provází Petra Svobodová, vedoucí Vily Löw-Beer v Brně.

Čeká nás rozhovor o památkové obnově vily Tugendhat zapsané od roku 2001 na Seznam světového dědictví UNESCO, ale řeč bude i o historii a současnosti brněnské funkcionalistické architektury. Iveta Černá totiž patnáct let působila v Národním památkovém ústavu na postu garantky pro město Brno.

leden 2019

TZ: Celý svět chodí po Fuhrmannových kobercích

Místo konání: Galerie Celnice, areál Vily Löw-Beer v Brně, Drobného 22, 602 00 Brno
Termín konání: 7. září – 30. prosince 2018

V galerii Celnice bude od 7. září 2018 až do konce letošního roku k vidění nová výstava s názvem Textilní firma Mořic Fuhrmann 1918–1948. Nabídne seznámení s osudy rodiny továrníka Mořice Fuhrmanna, který byl mimo jiné stavebníkem vily na ulici Drobného 22 – dnes nesoucí jméno vila Löw-Beer.

Výstava se věnuje textilní firmě Mořic Fuhrmann v kontextu let 1918, 1938 a 1948. Představí historii tohoto podniku na koberce a plyše a nastíní výzvy, jimž museli němečtí židovští podnikatelé čelit po vzniku Československé republiky. „Fuhrmannovi se zvládli se změnou poměrů velmi dobře vypořádat a jejich firma založená roku 1885 prosperovala i za první republiky. Vlněné koberce v té době vyváželi takřka do celého světa – do západní Evropy, Severní a Jižní Ameriky i na Blízký východ,“ vysvětluje autor výstavy historik Jakub Pernes.

Za první republiky bylo Brno v oblasti textilu městem celosvětového věhlasu, už od druhé poloviny 19. století se mu přezdívalo moravský Manchester. Přijďte blíže poznat jednu z rodin, která se podílela na vlnařské tradici a která pomáhala udávat ráz města. Výstavu bohatě ilustrují unikátní historické fotografie a nově objevené dokumenty. Autorovi výstavy se podařilo získat řadu originálních materiálů od Michaela Fuhrmanna, pravnuka Mořice Fuhrmanna.

„Spolupráce s Michaelem byla nesmírně přínosná. Během naší korespondence se vynořila zapomenutá kapitola dějin Brna a neobyčejně pestrá mozaika rodinných vzpomínek a poutavých detailů. Krásným příkladem jsou třeba fotografie, na kterých Fuhrmannovi tráví volný čas na kluzišti v Lužánkách. Člověk si uvědomí, jak mohl vypadat každodenní život v Brně před sto lety. Tyto fotografie a mnoho dalšího teď můžeme představit veřejnosti,“ uvedl Jakub Pernes.

Výstava je součástí projektu Republika 100, kterým si čtyři brněnská muzea (Muzeum Brněnska, Muzeum města Brna, Moravské zemské muzeum, Technické muzeum v Brně) připomínají letošní významná osmičková výročí, především 100 let od vzniku samostatného Československa.

Galerie Celnice je bezbariérová a volně přístupná denně kromě pondělí v čase od 10 do 18 hodin.