Barokní koncert v zahradě secesní vily

I toto léto si můžete vychutnat živou hudbu v příjemné atmosféře zahrady vily Löw-Beer. Po několika swingových a rock 'n' rollových koncertech, které se konaly v předchozích letech, se vrátíme hlouběji do minulosti – do období baroka. V sobotu 10. 8. 2019 ve 20.00 nás čeká vystoupení slovenského souboru Ensemble Thesaurus Musicum.

Zazní skladby Roberta Ballarda, Johanna Christiana Schickhardta, Jeana-Baptiste Barriera nebo Georga Friedricha Händla. Výjimečný autentický zážitek nabídnou dobové nástroje: arciloutna, barokní flétna a violoncello. Vstupenky jsou již v předprodeji, můžete si je rezervovat na tel. 545 211 352.

Vydejte se s dětmi poznávat okolí vily Löw-Beer

Program pro rodiny s dětmi VILA DĚTEM pokračuje i o prázdninách. V neděli 28. 7. 2019 se vydáme prozkoumat okolí Vily Löw-Beer v Brně. Děti čeká zábavná procházka po Černých Polích, při které budou plnit různé úkoly a poznají nejzajímavější stavby v této čtvrti.

Začátky programu jsou na pokladně ve 14.00, 15.15 a 16.30 hodin, doba trvání programu cca 60 minut. Na závěr nahlédneme i do interiéru vily Löw-Beer. Akce je vhodná pro děti od 6 let. Místo na programu si prosím rezervujte na tel. 545 211 352.

Zahrada vily Löw-Beer hostí celé prázdniny letní kino

Na letošní léto jsme připravili velkou novinku! Po úspěšném dubnovém pop-upu pokračujeme ve spolupráci s Kinem Art, takže se v červenci a srpnu můžete těšit na projekce letního kina v jeho režii. Filmové projekce se budou konat vždy v pátek, v červenci od 21. 30 hodin, v srpnu od 21 hodin.

Čekají vás pečlivě vybrané filmové hity (např. S láskou Vincent, Bohemian Rhapsody) promítané pod hvězdnou oblohou v zahradě vily Löw-Beer, občerstvení zajistí naše kavárna Celnice. Letní kino stylově zakončíme projekcí o Hradozámecké noci 31. srpna, kdy budeme promítat film Skleněný pokoj.

červenec 2019

TZ: Celý svět chodí po Fuhrmannových kobercích

Místo konání: Galerie Celnice, areál Vily Löw-Beer v Brně, Drobného 22, 602 00 Brno
Termín konání: 7. září – 30. prosince 2018

V galerii Celnice bude od 7. září 2018 až do konce letošního roku k vidění nová výstava s názvem Textilní firma Mořic Fuhrmann 1918–1948. Nabídne seznámení s osudy rodiny továrníka Mořice Fuhrmanna, který byl mimo jiné stavebníkem vily na ulici Drobného 22 – dnes nesoucí jméno vila Löw-Beer.

Výstava se věnuje textilní firmě Mořic Fuhrmann v kontextu let 1918, 1938 a 1948. Představí historii tohoto podniku na koberce a plyše a nastíní výzvy, jimž museli němečtí židovští podnikatelé čelit po vzniku Československé republiky. „Fuhrmannovi se zvládli se změnou poměrů velmi dobře vypořádat a jejich firma založená roku 1885 prosperovala i za první republiky. Vlněné koberce v té době vyváželi takřka do celého světa – do západní Evropy, Severní a Jižní Ameriky i na Blízký východ,“ vysvětluje autor výstavy historik Jakub Pernes.

Za první republiky bylo Brno v oblasti textilu městem celosvětového věhlasu, už od druhé poloviny 19. století se mu přezdívalo moravský Manchester. Přijďte blíže poznat jednu z rodin, která se podílela na vlnařské tradici a která pomáhala udávat ráz města. Výstavu bohatě ilustrují unikátní historické fotografie a nově objevené dokumenty. Autorovi výstavy se podařilo získat řadu originálních materiálů od Michaela Fuhrmanna, pravnuka Mořice Fuhrmanna.

„Spolupráce s Michaelem byla nesmírně přínosná. Během naší korespondence se vynořila zapomenutá kapitola dějin Brna a neobyčejně pestrá mozaika rodinných vzpomínek a poutavých detailů. Krásným příkladem jsou třeba fotografie, na kterých Fuhrmannovi tráví volný čas na kluzišti v Lužánkách. Člověk si uvědomí, jak mohl vypadat každodenní život v Brně před sto lety. Tyto fotografie a mnoho dalšího teď můžeme představit veřejnosti,“ uvedl Jakub Pernes.

Výstava je součástí projektu Republika 100, kterým si čtyři brněnská muzea (Muzeum Brněnska, Muzeum města Brna, Moravské zemské muzeum, Technické muzeum v Brně) připomínají letošní významná osmičková výročí, především 100 let od vzniku samostatného Československa.

Galerie Celnice je bezbariérová a volně přístupná denně kromě pondělí v čase od 10 do 18 hodin.