Nahlédněte do mikrosvěta meziválečné podnikatelské elity

V galerii Celnice bude od 18. října 2019 do 26. ledna 2020 k vidění výstava s názvem Fabriky a fabrikanti, která přibližuje mikrosvět meziválečné podnikatelské elity nejen v Brně, ale třeba i v Ústí nad Labem či Ostravě. Přijďte se seznámit s textilními magnáty židovského původu z rodin Fuhrmannů, Himmelreichů, Löw-Beerů, Stiassni, Tugendhatů a Zwickerů.

Mezi vystavenými exponáty uvidíte například vzorníky brněnských textilek nebo nově objevené archivní dokumenty – konvolut obchodní korespondence firmy Moses Löw-Beer z let 1870–1890. Obchodní dopisy, faktury a telegramy adresované firmě Moses Löw-Beer kurátoři vily letos získali z Německého historického muzea v Berlíně.

Vydejte se s dětmi poznávat příběhy brněnských továrníků

Předposlední letošní program VILA DĚTEM proběhne v neděli 27. 10. 2019. Děti si zahrají originální hru Známe se?, ve které objeví životní příběhy historických osobností. Kromě napínavých osudů a nečekaných vztahů poodhalí také zákulisí provozu textilních fabrik v Brně.

Program bude totiž probíhat částečně v galerii Celnice ve výstavě Fabriky a fabrikanti a částečně v interiéru vily Löw-Beer. Program začíná na pokladně ve 14.30, 15.30 a 16.30 hodin, trvá přibližně 50 minut. Rezervujte si prosím místo na tel. 544 544 208.

Říjnovým hostem ve vile bude Milan Uhde

Pokračování oblíbeného pořadu Host ve vile nabídne 25. října 2019 v 19 hodin setkání s nepřehlédnutelnou osobností české kultury a politiky Milanem Uhdem. Brněnský rodák a patriot je autorem řady povídek, divadelních a rozhlasových her, scénářů, sbírek poezie a zakladatelem nakladatelství Atlantis.

Milan Uhde rovněž patří mezi první signatáře Charty 77, po revoluci se stal ministrem kultury a po vzniku samostatné České republiky předsedou Poslanecké sněmovny. Večerem provází dlouholetá členka literární redakce Českého rozhlasu Brno Olga Jeřábková. Vstupenky jsou již v předprodeji na pokladně vily.

říjen 2019

TZ: Celý svět chodí po Fuhrmannových kobercích (7. 9. 2018)

Místo konání: Galerie Celnice, areál Vily Löw-Beer v Brně, Drobného 22, 602 00 Brno
Termín konání: 7. září – 30. prosince 2018

V galerii Celnice bude od 7. září 2018 až do konce letošního roku k vidění nová výstava s názvem Textilní firma Mořic Fuhrmann 1918–1948. Nabídne seznámení s osudy rodiny továrníka Mořice Fuhrmanna, který byl mimo jiné stavebníkem vily na ulici Drobného 22 – dnes nesoucí jméno vila Löw-Beer.

Výstava se věnuje textilní firmě Mořic Fuhrmann v kontextu let 1918, 1938 a 1948. Představí historii tohoto podniku na koberce a plyše a nastíní výzvy, jimž museli němečtí židovští podnikatelé čelit po vzniku Československé republiky. „Fuhrmannovi se zvládli se změnou poměrů velmi dobře vypořádat a jejich firma založená roku 1885 prosperovala i za první republiky. Vlněné koberce v té době vyváželi takřka do celého světa – do západní Evropy, Severní a Jižní Ameriky i na Blízký východ,“ vysvětluje autor výstavy historik Jakub Pernes.

Za první republiky bylo Brno v oblasti textilu městem celosvětového věhlasu, už od druhé poloviny 19. století se mu přezdívalo moravský Manchester. Přijďte blíže poznat jednu z rodin, která se podílela na vlnařské tradici a která pomáhala udávat ráz města. Výstavu bohatě ilustrují unikátní historické fotografie a nově objevené dokumenty. Autorovi výstavy se podařilo získat řadu originálních materiálů od Michaela Fuhrmanna, pravnuka Mořice Fuhrmanna.

„Spolupráce s Michaelem byla nesmírně přínosná. Během naší korespondence se vynořila zapomenutá kapitola dějin Brna a neobyčejně pestrá mozaika rodinných vzpomínek a poutavých detailů. Krásným příkladem jsou třeba fotografie, na kterých Fuhrmannovi tráví volný čas na kluzišti v Lužánkách. Člověk si uvědomí, jak mohl vypadat každodenní život v Brně před sto lety. Tyto fotografie a mnoho dalšího teď můžeme představit veřejnosti,“ uvedl Jakub Pernes.

Výstava je součástí projektu Republika 100, kterým si čtyři brněnská muzea (Muzeum Brněnska, Muzeum města Brna, Moravské zemské muzeum, Technické muzeum v Brně) připomínají letošní významná osmičková výročí, především 100 let od vzniku samostatného Československa.

Galerie Celnice je bezbariérová a volně přístupná denně kromě pondělí v čase od 10 do 18 hodin.