THYME pokřtí vinyl na koncertě ve vile Löw-Beer

Æntity.one.Default je nová edice eventů, premiéra proběhne v prostorách vily Löw-Beer v pátek 28. února 2020 v 18.30 hodin. Lokální scénu zastoupí projekt THYME sourozenců Johany K. (cimbál) a Martina D. Kratochvílových (samply a processing), kteří pořktí svůj nový vinyl. Na akci vystoupí také kanadský audio-vizuální umělec Racine

Třetím jménem večera bude Jan Palatý aka Izanasz, multimediální umělec z Prahy. Celou událost bude dotvářet umělecká instalace Kristýny Sidlárové aka Sida.100, která bude k vidění už od úterý 25. února ve schodišťové hale Löw-Beerovy vily. O světelný zážitek se postará Maess.

Poznejte s dětmi vilu Löw-Beer všemi smysly

Rodiny s dětmi se mohou každý měsíc těšit na originální program inspirovaný historií, architekturou či životními osudy členů rodiny Löw-Beer. V neděli 23. února 2020 ve vile na malé průzkumníky čeká zábavná a dobrodružná stezka, při které zapojí všechny smysly a odhalí tajemství běžným návštěvníkům skrytá.

Program Vila všemi smysly je určený dětem od 6 let a trvá přibližně 50 minut. Stezka začíná na pokladně vily ve 14.00, 15.00 a 16.00 hodin a vede stálou expozicí Svět brněnské buržoazie mezi Löw-Beer a Tugendhat. Místa si prosím rezervujte na tel. 544 544 208.

Příběh Černých Polí představí putovní výstava

Putovní výstava Příběh Černých Polí bude od 7. ledna do 27. února 2020 k vidění ve Společenském centru městské části Brno-sever na Okružní 21. Poznejte historii této významné brněnské lokality, zdejší stavby, jejich architekty i obyvatele. Nestojí zde jen světoznámá Vila Tugendhat. Příběh Černých Polí je mnohem barvitější!

Panelová výstava navazuje na oblíbené procházky po Černých Polích pořádané Vilou Löw-Beer v Brně v uplnyulých dvou letech. Výstavu můžete navštívit vždy od pondělí do pátku v čase 9.00 až 17.00 hodin. Připraveny jsou také dvě komentované prohlídky s historičkou Janou Černou – 12. února v 16.00 a 22. února ve 14.00 hodin.

únor 2020

TZ: Celý svět chodí po Fuhrmannových kobercích (7. 9. 2018)

Místo konání: Galerie Celnice, areál Vily Löw-Beer v Brně, Drobného 22, 602 00 Brno
Termín konání: 7. září – 30. prosince 2018

V galerii Celnice bude od 7. září 2018 až do konce letošního roku k vidění nová výstava s názvem Textilní firma Mořic Fuhrmann 1918–1948. Nabídne seznámení s osudy rodiny továrníka Mořice Fuhrmanna, který byl mimo jiné stavebníkem vily na ulici Drobného 22 – dnes nesoucí jméno vila Löw-Beer.

Výstava se věnuje textilní firmě Mořic Fuhrmann v kontextu let 1918, 1938 a 1948. Představí historii tohoto podniku na koberce a plyše a nastíní výzvy, jimž museli němečtí židovští podnikatelé čelit po vzniku Československé republiky. „Fuhrmannovi se zvládli se změnou poměrů velmi dobře vypořádat a jejich firma založená roku 1885 prosperovala i za první republiky. Vlněné koberce v té době vyváželi takřka do celého světa – do západní Evropy, Severní a Jižní Ameriky i na Blízký východ,“ vysvětluje autor výstavy historik Jakub Pernes.

Za první republiky bylo Brno v oblasti textilu městem celosvětového věhlasu, už od druhé poloviny 19. století se mu přezdívalo moravský Manchester. Přijďte blíže poznat jednu z rodin, která se podílela na vlnařské tradici a která pomáhala udávat ráz města. Výstavu bohatě ilustrují unikátní historické fotografie a nově objevené dokumenty. Autorovi výstavy se podařilo získat řadu originálních materiálů od Michaela Fuhrmanna, pravnuka Mořice Fuhrmanna.

„Spolupráce s Michaelem byla nesmírně přínosná. Během naší korespondence se vynořila zapomenutá kapitola dějin Brna a neobyčejně pestrá mozaika rodinných vzpomínek a poutavých detailů. Krásným příkladem jsou třeba fotografie, na kterých Fuhrmannovi tráví volný čas na kluzišti v Lužánkách. Člověk si uvědomí, jak mohl vypadat každodenní život v Brně před sto lety. Tyto fotografie a mnoho dalšího teď můžeme představit veřejnosti,“ uvedl Jakub Pernes.

Výstava je součástí projektu Republika 100, kterým si čtyři brněnská muzea (Muzeum Brněnska, Muzeum města Brna, Moravské zemské muzeum, Technické muzeum v Brně) připomínají letošní významná osmičková výročí, především 100 let od vzniku samostatného Československa.

Galerie Celnice je bezbariérová a volně přístupná denně kromě pondělí v čase od 10 do 18 hodin.