Červnový program pro rodiny s dětmi se zaměří na zahradu

Na konci června nás čeká další program pro rodiny s dětmi VILA DĚTEM. V neděli 30. 6. 2019 si prohlédneme květinové ornamenty v interiéru vily a využijeme je pro inspiraci ve vlastní práci. Představíme si proměny zahrady vily v posledním století a každé dítě si zasadí vlastní malou zahrádku, kterou si pak odnese domů.

Program probíhá částečně v interiéru vily a částečně v zahradě. Začátky programu jsou na pokladně ve 14.00, 15.00 a 16.00 hodin, doba trvání programu cca 40 minut. Akce je vhodná pro děti od 6 let. Místo na programu si prosím rezervujte na tel. 545 211 352.

Výstava ukáže, co zbylo z moravského Manchesteru

Od 12. 4. do 28. 7. 2019 hostí galerie Celnice v areálu Vily Löw-Beer v Brně výstavu Brnem textilním, která mapuje textilní tovární areály v jihomoravské metropoli z pohledu současné památkové péče. Výstavu připravilo Metodické centrum průmyslového dědictví v Ostravě, které patří pod Národní památkový ústav.

Brno se v 19. století vypracovalo v nejvýznamnější vlnařské centrum rakousko-uherské monarchie a stopy této slavné industriální minulosti tzv. moravského Manchesteru jsou zde stále patrné. Řada území byla urbanisticky zformována rozvojem textilní výroby a dnes před námi stojí otázka, jak s tímto dědictvím naložit.

Poznejte historii nejstarší brněnské vilové kolonie

Oblíbené komentované procházky po Černých Polích na podzim pokračují! Vydejte se s námi za poznáním historie nejstarší vilové kolonie v Brně. Při procházce po okolí Löw-Beerovy vily se seznámíte se stavebníky zdejších domů i jejich architekty. Procházky se konají 28. 9., 12. 10. a 19. 10. 2019 vždy v 10.00 a 14.00. Doporučujeme rezervaci.

Na úvod se dozvíte informace o historii lokality v průběhu 19. století, trasa procházky vede ulicemi Drobného, Schodová, Černopolní a Antonína Slavíka. Černá Pole byla oblíbenou destinací rodin významných židovských magnátů Löw-Beerů a Tugendhatů – stojí zde Arnoldova vila, Löw-Beerova vila a vila Tugendhat.

červen 2019

TZ: Celý svět chodí po Fuhrmannových kobercích

Místo konání: Galerie Celnice, areál Vily Löw-Beer v Brně, Drobného 22, 602 00 Brno
Termín konání: 7. září – 30. prosince 2018

V galerii Celnice bude od 7. září 2018 až do konce letošního roku k vidění nová výstava s názvem Textilní firma Mořic Fuhrmann 1918–1948. Nabídne seznámení s osudy rodiny továrníka Mořice Fuhrmanna, který byl mimo jiné stavebníkem vily na ulici Drobného 22 – dnes nesoucí jméno vila Löw-Beer.

Výstava se věnuje textilní firmě Mořic Fuhrmann v kontextu let 1918, 1938 a 1948. Představí historii tohoto podniku na koberce a plyše a nastíní výzvy, jimž museli němečtí židovští podnikatelé čelit po vzniku Československé republiky. „Fuhrmannovi se zvládli se změnou poměrů velmi dobře vypořádat a jejich firma založená roku 1885 prosperovala i za první republiky. Vlněné koberce v té době vyváželi takřka do celého světa – do západní Evropy, Severní a Jižní Ameriky i na Blízký východ,“ vysvětluje autor výstavy historik Jakub Pernes.

Za první republiky bylo Brno v oblasti textilu městem celosvětového věhlasu, už od druhé poloviny 19. století se mu přezdívalo moravský Manchester. Přijďte blíže poznat jednu z rodin, která se podílela na vlnařské tradici a která pomáhala udávat ráz města. Výstavu bohatě ilustrují unikátní historické fotografie a nově objevené dokumenty. Autorovi výstavy se podařilo získat řadu originálních materiálů od Michaela Fuhrmanna, pravnuka Mořice Fuhrmanna.

„Spolupráce s Michaelem byla nesmírně přínosná. Během naší korespondence se vynořila zapomenutá kapitola dějin Brna a neobyčejně pestrá mozaika rodinných vzpomínek a poutavých detailů. Krásným příkladem jsou třeba fotografie, na kterých Fuhrmannovi tráví volný čas na kluzišti v Lužánkách. Člověk si uvědomí, jak mohl vypadat každodenní život v Brně před sto lety. Tyto fotografie a mnoho dalšího teď můžeme představit veřejnosti,“ uvedl Jakub Pernes.

Výstava je součástí projektu Republika 100, kterým si čtyři brněnská muzea (Muzeum Brněnska, Muzeum města Brna, Moravské zemské muzeum, Technické muzeum v Brně) připomínají letošní významná osmičková výročí, především 100 let od vzniku samostatného Československa.

Galerie Celnice je bezbariérová a volně přístupná denně kromě pondělí v čase od 10 do 18 hodin.