Kino Art se vrací do zahrady vily Löw-Beer

Vytáhněte ze skříně vaši oblíbenou letňákovou deku a vyveďte ji na zahradu Vily Löw-Beer v Brně! Po celé prázdniny bude opět hostit projekce letního kina v režii Kina Art. Můžete se těšit na pečlivě vybrané filmové hity promítané pod hvězdnou oblohou v kouzelné zahradě, která je od června spojena turniketem se sousední zahradou vily Tugendhat.

Program letního kina nabídne populární divácké hity jako Vlastníci nebo Tenkrát v Hollywoodu, oscarový snímek Parazit i nejvíce navštěvovaný český dokument V síti. Promítání začne už 26. června 2020 americkou filmovou klasikou Zpívání v dešti. Před projekcí můžete zkusit Audiovíz – filmový kvíz sestavený z audio ukázek.

Galerie Celnice hostí výstavu fotografií Kurta Bardoše

Výstava Než se vše změnilo představí dílo amatérského fotografa Kurta Bardoše (1914‒1945) z brněnské židovské rodiny, jehož životní příběh skončil v koncentračním táboře Dachau. Snímky pořízené na přelomu 30. a 40. let odráží klasické trendy meziválečné fotografie a téměř zázračně přežily dramatické zvraty 20. století.

Galerie Celnice hostí výstavu připravenou s brněnskou pobočkou Židovského muzea v Praze až do 6. září 2020. Galerie je volně přístupná denně kromě pondělí v čase 10 až 18 hodin. Ve středu 2. září 2020 v 17 hodin se můžete zúčastnit komentované prohlídky výstavy.

Zahrady vil Löw-Beer a Tugendhat jsou propojeny turniketem

V pátek 5. června 2020 byl za přítomnosti zástupců Jihomoravského kraje a města Brna po dvouletém úsilí otevřen turniket propojující zahrady vil Löw-Beer a Tugendhat. Průběh prací prodloužil nález historické cesty, která pochází z období okolo druhé poloviny 19. století a pravděpodobně souvisela s existencí objektu tzv. celnice, případně se zahradními úpravami na pozemku vily Löw-Beer.

Obě vily spolu historicky souvisí: vilu na Drobného 22 v roce 1913 koupil Alfred Löw-Beer. Horní část pozemku později věnoval své dceři Gretě, která zde s manželem Fritzem Tugendhatem nechala mezi lety 1928 a 1930 postavit vlastní dům. Nyní si můžete pohodlněji prohlédnout obě zahrady, které dříve tvořily jeden celek.

červenec 2020

TZ: Než se vše změnilo: Fotografie Kurta Bardoše ukazují brněnskou společnost v meziválečném období (17. 6. 2020)

Pořadatel: Muzeum Brněnska a Židovské muzeum v Praze
Místo konání: Galerie Celnice, areál Vily Löw-Beer v Brně, Drobného 22, 602 00 Brno
Termín konání: 17. června 2020 – 6. září 2020
Otevírací doba: úterý – neděle 10 – 18 h
Vstupné: zdarma

Vila Löw-Beer představí ve své galerii Celnice dílo amatérského fotografa Kurta Bardoše (1914‒1945) z brněnské židovské rodiny, jehož životní příběh skončil v koncentračním táboře Dachau. Snímky pořízené na přelomu 30. a 40. let odráží klasické trendy meziválečné fotografie a téměř zázračně přežily dramatické zvraty 20. století.

Výstavu Než se vše změnilo připravenou brněnskou pobočkou Židovského muzea v Praze můžete v galerii Celnice vidět od 17. června až do 6. září 2020. Jejím cílem je vyprávět dějiny zespodu, skrze příběhy běžných lidí, s důrazem na každodennost. Na takových příbězích lze sledovat, kam zavedl československou společnost vývoj politické situace 30. let. „Bardošovy fotky nám k tomu mohou být dokonalým průvodcem. Ukazují společnost v době, kdy bylo zcela přirozené zajít v létě na koupaliště v Židenicích, společně sledovat Velkou cenu, koupit si v trafice Rovnost, stejně jako Brünner Tagblatt… Ale potom se vše změnilo,“ uvedla Táňa Klementová z Židovského muzea v Praze.

Kurt Bardoš se narodil v Brně 16. května 1914 do asimilované židovské rodiny Artura a Käthe Bardošových. Studoval medicínu, ale jeho největším koníčkem byla fotografie. Bardošova rodina následovala osud většiny protektorátních obyvatel označených za Židy. Musela se vystěhovat ze secesního domu Tivoli na Jiráskově ulici do oblasti Zábrdovic vyhrazené Židům. V prosinci 1941 byl Kurt spolu s manželkou Zdenkou, rodiči a sestrou Ilsou deportován do Terezína. Kurt a jeho žena zůstali v Terezíně do podzimu 1944, poté byli deportováni do Osvětimi a rozděleni.  Poslední údaj, který lze k osobě Kurta Bardoše dohledat, je pravděpodobné datum jeho úmrtí 19. března 1945.

Několik alb s Kurtovými fotografiemi, která byla před transportem uschována u přátel, si přeživší příbuzní ponechali jako památku. Alba s nimi putovala z Brna do severních Čech, potom až do Izraele a později zpět do Evropy, do Vídně. S laskavým souhlasem Kurtovy neteře Zuzany byly za účelem putovní výstavy Než se vše změnilo pořízeny kopie výběru přibližně 80 fotografií. Ty si nyní můžete prohlédnout ve volně přístupné galerii Celnice, otevřená je denně kromě pondělí v čase od 10 do 18 hodin. Ve středu 2. září v 17 hodin se uskuteční komentovaná prohlídka výstavy.

Mgr.  Bc.  Lenka Buchtová
PR – vztahy s veřejností