Připravujeme: Ruth Maier & Archy rodiny Maier

Vila Löw-Beer v Brně bude na začátku příštího roku hostit dvojvýstavu Židovského muzea v Praze o osudu židovské dívky s moravskými kořeny a příběhu její rodiny prostřednictvím deníků, které si vedla od roku 1933 téměř do své smrti na sklonku roku 1942.

Ruth Maier není tak známá jako Anne Franková, ale i ona si vedla podrobné deníky reflektující přímé zkušenosti s holokaustem. Narodila se v listopadu 1920 ve Vídni, její otec pocházel ze Žarošic a část širší rodiny žila v Brně. Její deníky v lednu vyjdou v češtině, osudy Ruth a rodiny Maier přiblíží také putovní výstava.

Pohádka o veverce Věrce a Cvičence

Veverku Věrku velice zajímá zvláštní socha sedící dívky, kteá je součástí zahrady vily Löw-Beer "od nepaměti". Rozhodne se vypátrat, jaký příběh skrývá... Věrka zjistí, proč soše chybí špička nosu a s kamarádem Kosákem zažije velké dobrodružství!

Poslechněte si novou autorskou pohádku o veverce, která žije v zahradě Vily Löw-Beer v Brně. Najde ji na Facebooku Vila dětem nebo na YouTube kanálu. Pohádku si můžete přečíst i sami, odkaz na text ZDE.

Připravujeme: HOLAN_Vanutí

Umělecká skupina ProART v současné době připravuje multižánrový scénický projekt věnovaný významnému českému básníkovi 20. století Vladimíru Holanovi. Poetické obrazy lidského života ve verších jednoho z našich největších básníků představí současní tvůrci: Martin Dvořák (režie, choreografie), Gabriela Vermelho (hudba, zpěv) a Rostislav Novák (recitace, herecká interpretace).

Projekt vzniká ve spolupráci s Vilou Löw Beer v Brně a pražskou Werichovou vilou, kde Holan dlouhá léta žil a pracoval. Uvedení představení je plánováno na závěr letošního roku.

listopad 2020

TZ: Než se vše změnilo: Fotografie Kurta Bardoše ukazují brněnskou společnost v meziválečném období (17. 6. 2020)

Pořadatel: Muzeum Brněnska a Židovské muzeum v Praze
Místo konání: Galerie Celnice, areál Vily Löw-Beer v Brně, Drobného 22, 602 00 Brno
Termín konání: 17. června 2020 – 6. září 2020
Otevírací doba: úterý – neděle 10 – 18 h
Vstupné: zdarma

Vila Löw-Beer představí ve své galerii Celnice dílo amatérského fotografa Kurta Bardoše (1914‒1945) z brněnské židovské rodiny, jehož životní příběh skončil v koncentračním táboře Dachau. Snímky pořízené na přelomu 30. a 40. let odráží klasické trendy meziválečné fotografie a téměř zázračně přežily dramatické zvraty 20. století.

Výstavu Než se vše změnilo připravenou brněnskou pobočkou Židovského muzea v Praze můžete v galerii Celnice vidět od 17. června až do 6. září 2020. Jejím cílem je vyprávět dějiny zespodu, skrze příběhy běžných lidí, s důrazem na každodennost. Na takových příbězích lze sledovat, kam zavedl československou společnost vývoj politické situace 30. let. „Bardošovy fotky nám k tomu mohou být dokonalým průvodcem. Ukazují společnost v době, kdy bylo zcela přirozené zajít v létě na koupaliště v Židenicích, společně sledovat Velkou cenu, koupit si v trafice Rovnost, stejně jako Brünner Tagblatt… Ale potom se vše změnilo,“ uvedla Táňa Klementová z Židovského muzea v Praze.

Kurt Bardoš se narodil v Brně 16. května 1914 do asimilované židovské rodiny Artura a Käthe Bardošových. Studoval medicínu, ale jeho největším koníčkem byla fotografie. Bardošova rodina následovala osud většiny protektorátních obyvatel označených za Židy. Musela se vystěhovat ze secesního domu Tivoli na Jiráskově ulici do oblasti Zábrdovic vyhrazené Židům. V prosinci 1941 byl Kurt spolu s manželkou Zdenkou, rodiči a sestrou Ilsou deportován do Terezína. Kurt a jeho žena zůstali v Terezíně do podzimu 1944, poté byli deportováni do Osvětimi a rozděleni.  Poslední údaj, který lze k osobě Kurta Bardoše dohledat, je pravděpodobné datum jeho úmrtí 19. března 1945.

Několik alb s Kurtovými fotografiemi, která byla před transportem uschována u přátel, si přeživší příbuzní ponechali jako památku. Alba s nimi putovala z Brna do severních Čech, potom až do Izraele a později zpět do Evropy, do Vídně. S laskavým souhlasem Kurtovy neteře Zuzany byly za účelem putovní výstavy Než se vše změnilo pořízeny kopie výběru přibližně 80 fotografií. Ty si nyní můžete prohlédnout ve volně přístupné galerii Celnice, otevřená je denně kromě pondělí v čase od 10 do 18 hodin. Ve středu 2. září v 17 hodin se uskuteční komentovaná prohlídka výstavy.

Mgr.  Bc.  Lenka Buchtová
PR – vztahy s veřejností