TZ: Hradozámecká noc 2018 v brněnském vilovém kvartetu

Brněnské vilové kvarteto o Hradozámecké noci nabídne netradiční prohlídky, koncerty i sportovní vyžití

Brněnské vilové kvarteto je volné sdružení čtyř slavných, památkově obnovených a veřejnosti přístupných vil v Brně: Jurkovičovy vily, vily Löw-Beer, vily Stiassni a vily Tugendhat. Poslední srpnovou sobotu 25. 8. 2018 se zde návštěvníci mohou těšit na zajímavý program i prohlídky interiérů v netradičním večerním a nočním čase. Vilové kvarteto se totiž potřetí v kompletní sestavě připojí k celorepublikovému festivalu Hradozámecká noc pořádanému Národním památkovým ústavem.

Jurkovičova vila (www.moravska-galerie.cz/jurkovicova-vila)

Přijďte se přesvědčit, nakolik se podařilo Studiu A1 „vlézt do hlavy“ Dušana Jurkoviče! Jejich výstavou nazvanou V kůži Dušana Jurkoviče vás v 19.00 a 20.00 hodin provede kurátor Rostislav Koryčánek. V 18.00, 18.30, 21.00 a 21.30 hodin se můžete zúčastnit komentovaných prohlídek Jurkovičovy vily. Na zahradě vás pak čeká sportovně laděná aktivita, rovněž inspirovaná výstavou, a to za doprovodu svižných rytmů. Občerstvení zajištěno místní restaurací Rosnička.

Vila Löw-Beer (www.vilalowbeer.cz)

Užijte si netradiční prohlídky vily a hudební program v kouzelné atmosféře noční zahrady. V 19.00 hodin vystoupí s klasickým rock’n’rollem kapela The 6 Fireballs, poté mezinárodní folkové trio (Jiří Vondrák, Tolek Muracki, Alexej Kudryavtsev), které připomene dílo legendárního básníka a hudebníka Bulata Okudžavy. Těšit se můžete také na speciální komentované prohlídky vily, při nichž se podíváte i na půdu, a překvapení ve zlatém pokoji… Prohlídky se budou konat v 18.00, 18.30, 22.00, 22.20, 22.40, 23.00 a 23.30 hodin.

Vila Stiassni (www.vila-stiassni.cz)

Vraťte se s námi do časů, kdy vila sloužila jako luxusní ubytování pro významné návštěvy a lidé ji znali jakožto „vládní“ vilu. Na zahradě bude připraveno několik stanovišť, které připomenou doby branné povinnosti – airsoftová střelnice, ukázky výstroje a techniky příslušníků SNB a možná přijede i dobový hasičský vůz. Ve vile samotné můžete vidět speciální tematickou květinovou výzdobu a během komentovaných prohlídek se vydat po stopách našich prezidentů. V 18.30 hodin pak proběhne vernisáž výstavy Brnem textilním.

Vila Tugendhat (www.tugendhat.eu)

Vila Tugendhat nabízí ojedinělou možnost spojit hudební prožitek s prohlídkou brněnské perly moderní architektury. V 18.00 hodin v zahradě vystoupí kapela Zrní, která letos slaví šestnáct let své existence sérií koncertů na netradičních místech. Poté budou do 22.00 hodin probíhat zkrácené 30 minutové prohlídky vily. Lístky na akci jsou již vyprodány, ale fanoušci Zrní si mohou vychutnat živé vysílání koncertu na Facebooku kapely.

Prohlídky všech vil během Hradozámecké noci je z kapacitních důvodů doporučeno zarezervovat s předstihem. Více informací najdete na webových stránkách jednotlivých objektů.