V lednu začnou pravidelné programy pro rodiny s dětmi

V letošním roce jsme připravili novinku pro naše malé návštěvníky – každý poslední víkend v měsíci bude vila Löw-Beer patřit rodinám s dětmi! První z pravidelných setkání Vila dětem: Továrníkem v Brně proběhne v neděli 27. ledna 2019 od 14 do 17 hodin.

V expozici Svět brněnské buržoazie mezi Löw-Beer a Tugendhat na děti čekají zábavné badatelské a výtvarné aktivity. Za pomoci muzejní pedagožky budou rodiče se svými ratolestmi tentokrát pátrat po tom, jaké to bylo, vést před více než 100 lety továrnu v Brně.

Galerie Celnice hostí výstavu o památkové péči

Začátek roku v galerii Celnice opět patří prezentaci prací studentů architektury. Od 10. ledna do 3. února 2019 zde můžete vidět výstavu Památková péče v praxi: metody, řemesla, technologie, která představuje práce studentů Ústavu památkové péče FA VUT v Brně.

Budoucí odborníci se na konkrétních příkladech obnovy nemovitých kulturních památek seznamovali s tradičními stavebními a uměleckořemeslnými postupy i s možnostmi současných technologií. Ve svých pracích se zabývali obnovou budovy Klementina, Národního muzea v Praze, kláštera v Plasích a Mariánské Týnici.

Pořad Host ve vile pokračuje i v roce 2019

První osobností pravidelného pořadu Host ve vile v roce 2019 bude teoretička a historička architektury Iveta Černá, ředitelka vily Tugendhat. Ve schodišťová hale ji přivítáme v pátek 25. ledna 2019 v 19 hodin. Večerem provází Petra Svobodová, vedoucí Vily Löw-Beer v Brně.

Čeká nás rozhovor o památkové obnově vily Tugendhat zapsané od roku 2001 na Seznam světového dědictví UNESCO, ale řeč bude i o historii a současnosti brněnské funkcionalistické architektury. Iveta Černá totiž patnáct let působila v Národním památkovém ústavu na postu garantky pro město Brno.

leden 2019

TZ: Vysazení lípy ke 100 letům republiky

Vysazení lípy ke 100 letům republiky v zahradě Löw-Beerovy vily doprovodí křest knihy a otevření dětského hřiště

Místo konání: zahrada Vily Löw-Beer v Brně, Drobného 22, 602 00 Brno
Termín konání: 21. září 2018 od 14.00 hodin

Letošní významné 100. výročí vzniku Československé republiky připomíná Jihomoravský kraj projektem „100 lip – 100 oslav“. Na stovce vytipovaných lokalit jižní Moravy vysadí 100 lip srdčitých jako připomínku této historické události. Jedním z vybraných míst se stala i zahrada Vily Löw-Beer v Brně, kde výsadba stromu proběhne v pátek 21. září za účasti hejtmana Jihomoravského kraje Bohumila Šimka.

Sázení lípy bude předcházet slavnostní otevření malého dětského hřiště za galerií Celnice a křest nové knihy vydané Muzeem Brněnska. „V rámci rozšíření a zkvalitnění návštěvnické infrastruktury bylo v areálu zahrady Vily Löw-Beer v Brně vybudováno dětské hřiště, navýšen počet svítidel a instalován nový závlahový systém. Současně jsme ukončili první etapu zprůchodnění zahrad mezi vilou Löw-Beer a vilou Tugendhat,“ objasňuje ředitel Muzea Brněnska Antonín Reček.

Veřejnosti se také poprvé představí nová publikace nazvaná „Katalog Muzea Brněnska – výběr kurátorů“. Reprezentativní katalog zahrnuje výběr zhruba 30 nejzajímavějších předmětů ze sbírek všech šesti poboček Muzea Brněnska: Muzea v Ivančicích, Muzea ve Šlapanicích, Podhoráckého muzea, Památníku Mohyla míru, Památníku písemnictví na Moravě a Vily Löw-Beer v Brně.

Na závěr mohou účastníci akce absolvovat komentovanou prohlídku nedávno otevřené výstavy „Textilní firma Mořic Fuhrmann 1918–1948“ v galerii Celnice. O dramatických osudech podnikatelské židovské rodiny Fuhrmannů, která se podílela na vlnařské tradici a pomáhala udávat ráz města Brna, bude vyprávět autor výstavy historik Jakub Pernes. Výstavu bohatě ilustrují unikátní historické fotografie a originální dokumenty zapůjčené od Michaela Fuhrmanna, pravnuka Mořice Fuhrmanna.