Dny evropského dědictví s procházkou po Černých Polích

Dny evropského dědictví každoročně v měsíci září otevírají veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné. Letos se opět zapojí i Vila Löw-Beer v Brně, která na 7. září 2019 v 10 a 14 hodin připravila procházku po Černých Polích.

Seznámíte se s historií lokality Černá Pole v průběhu 19. století i s jejími významnými  obyvateli, mezi které patřily rodiny židovských magnátů Löw-Beerů a Tugendhatů. Součástí procházky bude návštěva schodišťové haly vily Löw-Beer a nahlédnete také do běžně nepřístupných prostor dnešní knihovny.

Vydejte se s dětmi poznávat okolí vily Löw-Beer

Na konci září nás čeká další program pro rodiny s dětmi VILA DĚTEM. V neděli 29. 9. 2019 vyrazíme do okolí naší vily na zábavnou procházku po Černých Polích, při které budou děti plnit různé úkoly. Poznáme zdejší nejzajímavější stavby a na závěr nahlédneme i do interiéru vily Löw-Beer.

Procházka začíná na pokladně Vily Löw-Beer v Brně ve 14.00, 15.15 a 16.30 hodin, doba trvání programu cca 60 minut. Akce je vhodná pro děti od 6 let. Rezervace nutná, místo na programu si prosím rezervujte na tel. 545 211 352.

Za poznáním světového dědictví do galerie Celnice

Galerie Celnice o prázdninách pravidelně hostí putovní výstavy fotografií světových památek pod ochranou UNESCO. Výstava Poznej světové dědictví UNESCO zde letos v termínu od 1. 8. do 1. 9. 2019 představí jedinečná místa Švýcarska, Slovenska i asijských států.

Švýcarsko se pyšní celkem dvanácti UNESCO památkami, v galerii Celnice je pozornost věnována zejména unikátní Rhétské dráze. Harmonicky zasazená trať do panenské přírody Alp je mimořádným dílem švýcarských železničních inženýrů a slouží veřejnosti již více než sto let.

srpen 2019

TZ: Vysazení lípy ke 100 letům republiky (14. 9. 2018)

Vysazení lípy ke 100 letům republiky v zahradě Löw-Beerovy vily doprovodí křest knihy a otevření dětského hřiště

Místo konání: zahrada Vily Löw-Beer v Brně, Drobného 22, 602 00 Brno
Termín konání: 21. září 2018 od 14.00 hodin

Letošní významné 100. výročí vzniku Československé republiky připomíná Jihomoravský kraj projektem „100 lip – 100 oslav“. Na stovce vytipovaných lokalit jižní Moravy vysadí 100 lip srdčitých jako připomínku této historické události. Jedním z vybraných míst se stala i zahrada Vily Löw-Beer v Brně, kde výsadba stromu proběhne v pátek 21. září za účasti hejtmana Jihomoravského kraje Bohumila Šimka.

Sázení lípy bude předcházet slavnostní otevření malého dětského hřiště za galerií Celnice a křest nové knihy vydané Muzeem Brněnska. „V rámci rozšíření a zkvalitnění návštěvnické infrastruktury bylo v areálu zahrady Vily Löw-Beer v Brně vybudováno dětské hřiště, navýšen počet svítidel a instalován nový závlahový systém. Současně jsme ukončili první etapu zprůchodnění zahrad mezi vilou Löw-Beer a vilou Tugendhat,“ objasňuje ředitel Muzea Brněnska Antonín Reček.

Veřejnosti se také poprvé představí nová publikace nazvaná „Katalog Muzea Brněnska – výběr kurátorů“. Reprezentativní katalog zahrnuje výběr zhruba 30 nejzajímavějších předmětů ze sbírek všech šesti poboček Muzea Brněnska: Muzea v Ivančicích, Muzea ve Šlapanicích, Podhoráckého muzea, Památníku Mohyla míru, Památníku písemnictví na Moravě a Vily Löw-Beer v Brně.

Na závěr mohou účastníci akce absolvovat komentovanou prohlídku nedávno otevřené výstavy „Textilní firma Mořic Fuhrmann 1918–1948“ v galerii Celnice. O dramatických osudech podnikatelské židovské rodiny Fuhrmannů, která se podílela na vlnařské tradici a pomáhala udávat ráz města Brna, bude vyprávět autor výstavy historik Jakub Pernes. Výstavu bohatě ilustrují unikátní historické fotografie a originální dokumenty zapůjčené od Michaela Fuhrmanna, pravnuka Mořice Fuhrmanna.