Večer bosenské kultury ve vile Löw-Beer

V rámci Dnů slovanské kultury proběhne 31. července 2020 ve 20 hodin vernisáž panelové výstavy Bosenský film, kterou poté můžete v zahradě Vily Löw-Beer v Brně vidět až do 20. srpna 2020. Výstava představí největší úspěchy bosenské kinematografie a současně i kompletní tvorbu bosenského režiséra Emira Kusturici.

Vernisáž doprovodí koncert Predraga Duronjiće a beseda s novou velvyslankyní Bosny a Hercegoviny v Praze J. E. Martinou Mlinarevič. Současně bude v Café Löw-Beer vystavena faksimile nejslavnější bosenské knihy zapsané na seznam Paměť světa UNESCO – Sarajevské hagady

Kino Art se vrací do zahrady vily Löw-Beer

Vytáhněte ze skříně vaši oblíbenou letňákovou deku a vyveďte ji na zahradu Vily Löw-Beer v Brně! Po celé prázdniny bude opět hostit projekce letního kina v režii Kina Art. Můžete se těšit na pečlivě vybrané filmové hity promítané pod hvězdnou oblohou v kouzelné zahradě, která je od června spojena turniketem se sousední zahradou vily Tugendhat.

Program letního kina nabídne populární divácké hity jako Vlastníci nebo Tenkrát v Hollywoodu, oscarový snímek Parazit i nejvíce navštěvovaný český dokument V síti. Promítání začne už 26. června 2020 americkou filmovou klasikou Zpívání v dešti. Před projekcí můžete zkusit Audiovíz – filmový kvíz sestavený z audio ukázek.

Galerie Celnice hostí výstavu fotografií Kurta Bardoše

Výstava Než se vše změnilo představí dílo amatérského fotografa Kurta Bardoše (1914‒1945) z brněnské židovské rodiny, jehož životní příběh skončil v koncentračním táboře Dachau. Snímky pořízené na přelomu 30. a 40. let odráží klasické trendy meziválečné fotografie a téměř zázračně přežily dramatické zvraty 20. století.

Galerie Celnice hostí výstavu připravenou s brněnskou pobočkou Židovského muzea v Praze až do 6. září 2020. Galerie je volně přístupná denně kromě pondělí v čase 10 až 18 hodin. Ve středu 2. září 2020 v 17 hodin se můžete zúčastnit komentované prohlídky výstavy.

srpen 2020

TZ: Vysazení lípy ke 100 letům republiky (14. 9. 2018)

Vysazení lípy ke 100 letům republiky v zahradě Löw-Beerovy vily doprovodí křest knihy a otevření dětského hřiště

Místo konání: zahrada Vily Löw-Beer v Brně, Drobného 22, 602 00 Brno
Termín konání: 21. září 2018 od 14.00 hodin

Letošní významné 100. výročí vzniku Československé republiky připomíná Jihomoravský kraj projektem „100 lip – 100 oslav“. Na stovce vytipovaných lokalit jižní Moravy vysadí 100 lip srdčitých jako připomínku této historické události. Jedním z vybraných míst se stala i zahrada Vily Löw-Beer v Brně, kde výsadba stromu proběhne v pátek 21. září za účasti hejtmana Jihomoravského kraje Bohumila Šimka.

Sázení lípy bude předcházet slavnostní otevření malého dětského hřiště za galerií Celnice a křest nové knihy vydané Muzeem Brněnska. „V rámci rozšíření a zkvalitnění návštěvnické infrastruktury bylo v areálu zahrady Vily Löw-Beer v Brně vybudováno dětské hřiště, navýšen počet svítidel a instalován nový závlahový systém. Současně jsme ukončili první etapu zprůchodnění zahrad mezi vilou Löw-Beer a vilou Tugendhat,“ objasňuje ředitel Muzea Brněnska Antonín Reček.

Veřejnosti se také poprvé představí nová publikace nazvaná „Katalog Muzea Brněnska – výběr kurátorů“. Reprezentativní katalog zahrnuje výběr zhruba 30 nejzajímavějších předmětů ze sbírek všech šesti poboček Muzea Brněnska: Muzea v Ivančicích, Muzea ve Šlapanicích, Podhoráckého muzea, Památníku Mohyla míru, Památníku písemnictví na Moravě a Vily Löw-Beer v Brně.

Na závěr mohou účastníci akce absolvovat komentovanou prohlídku nedávno otevřené výstavy „Textilní firma Mořic Fuhrmann 1918–1948“ v galerii Celnice. O dramatických osudech podnikatelské židovské rodiny Fuhrmannů, která se podílela na vlnařské tradici a pomáhala udávat ráz města Brna, bude vyprávět autor výstavy historik Jakub Pernes. Výstavu bohatě ilustrují unikátní historické fotografie a originální dokumenty zapůjčené od Michaela Fuhrmanna, pravnuka Mořice Fuhrmanna.