Nahlédněte do mikrosvěta meziválečné podnikatelské elity

V galerii Celnice bude od 18. října 2019 do 26. ledna 2020 k vidění výstava s názvem Fabriky a fabrikanti, která přibližuje mikrosvět meziválečné podnikatelské elity nejen v Brně, ale třeba i v Ústí nad Labem či Ostravě. Přijďte se seznámit s textilními magnáty židovského původu z rodin Fuhrmannů, Himmelreichů, Löw-Beerů, Stiassni, Tugendhatů a Zwickerů.

Mezi vystavenými exponáty uvidíte například vzorníky brněnských textilek nebo nově objevené archivní dokumenty – konvolut obchodní korespondence firmy Moses Löw-Beer z let 1870–1890. Obchodní dopisy, faktury a telegramy adresované firmě Moses Löw-Beer kurátoři vily letos získali z Německého historického muzea v Berlíně.

Vydejte se s dětmi poznávat příběhy brněnských továrníků

Předposlední letošní program VILA DĚTEM proběhne v neděli 27. 10. 2019. Děti si zahrají originální hru Známe se?, ve které objeví životní příběhy historických osobností. Kromě napínavých osudů a nečekaných vztahů poodhalí také zákulisí provozu textilních fabrik v Brně.

Program bude totiž probíhat částečně v galerii Celnice ve výstavě Fabriky a fabrikanti a částečně v interiéru vily Löw-Beer. Program začíná na pokladně ve 14.30, 15.30 a 16.30 hodin, trvá přibližně 50 minut. Rezervujte si prosím místo na tel. 544 544 208.

Říjnovým hostem ve vile bude Milan Uhde

Pokračování oblíbeného pořadu Host ve vile nabídne 25. října 2019 v 19 hodin setkání s nepřehlédnutelnou osobností české kultury a politiky Milanem Uhdem. Brněnský rodák a patriot je autorem řady povídek, divadelních a rozhlasových her, scénářů, sbírek poezie a zakladatelem nakladatelství Atlantis.

Milan Uhde rovněž patří mezi první signatáře Charty 77, po revoluci se stal ministrem kultury a po vzniku samostatné České republiky předsedou Poslanecké sněmovny. Večerem provází dlouholetá členka literární redakce Českého rozhlasu Brno Olga Jeřábková. Vstupenky jsou již v předprodeji na pokladně vily.

říjen 2019

TZ: Vysazení lípy ke 100 letům republiky (14. 9. 2018)

Vysazení lípy ke 100 letům republiky v zahradě Löw-Beerovy vily doprovodí křest knihy a otevření dětského hřiště

Místo konání: zahrada Vily Löw-Beer v Brně, Drobného 22, 602 00 Brno
Termín konání: 21. září 2018 od 14.00 hodin

Letošní významné 100. výročí vzniku Československé republiky připomíná Jihomoravský kraj projektem „100 lip – 100 oslav“. Na stovce vytipovaných lokalit jižní Moravy vysadí 100 lip srdčitých jako připomínku této historické události. Jedním z vybraných míst se stala i zahrada Vily Löw-Beer v Brně, kde výsadba stromu proběhne v pátek 21. září za účasti hejtmana Jihomoravského kraje Bohumila Šimka.

Sázení lípy bude předcházet slavnostní otevření malého dětského hřiště za galerií Celnice a křest nové knihy vydané Muzeem Brněnska. „V rámci rozšíření a zkvalitnění návštěvnické infrastruktury bylo v areálu zahrady Vily Löw-Beer v Brně vybudováno dětské hřiště, navýšen počet svítidel a instalován nový závlahový systém. Současně jsme ukončili první etapu zprůchodnění zahrad mezi vilou Löw-Beer a vilou Tugendhat,“ objasňuje ředitel Muzea Brněnska Antonín Reček.

Veřejnosti se také poprvé představí nová publikace nazvaná „Katalog Muzea Brněnska – výběr kurátorů“. Reprezentativní katalog zahrnuje výběr zhruba 30 nejzajímavějších předmětů ze sbírek všech šesti poboček Muzea Brněnska: Muzea v Ivančicích, Muzea ve Šlapanicích, Podhoráckého muzea, Památníku Mohyla míru, Památníku písemnictví na Moravě a Vily Löw-Beer v Brně.

Na závěr mohou účastníci akce absolvovat komentovanou prohlídku nedávno otevřené výstavy „Textilní firma Mořic Fuhrmann 1918–1948“ v galerii Celnice. O dramatických osudech podnikatelské židovské rodiny Fuhrmannů, která se podílela na vlnařské tradici a pomáhala udávat ráz města Brna, bude vyprávět autor výstavy historik Jakub Pernes. Výstavu bohatě ilustrují unikátní historické fotografie a originální dokumenty zapůjčené od Michaela Fuhrmanna, pravnuka Mořice Fuhrmanna.