Vila dětem: Auta Löw-Beerů

Oblíbené programy pro rodiče s dětmi Vila dětem inspirované historií, architekturou či životními osudy členů rodiny Löw-Beer pokračují! Přijďte do Vily Löw-Beer v Brně v neděli 28. června 2020. Těšit se můžete na pátrání i vyrábění ve schodišťové hale a v zahradě.

Máte pocit, že už víte o rodině Löw-Beerů vše? Nebojte se, ještě vás zvládneme překvapit! Začátky programu jsou na pokladně ve 13:30 a v 15:30 hodin, doba trvání programu je cca 50 minut. Akce je vhodná pro děti od 7 let. Rezervujte si prosím místo na tel. 544 544 208.

V neděli 17. května je vstup do vily zdarma

Mezinárodní den muzeí se od roku 1977 připomíná vždy 18. května. Protože toto datum letos připadá na pondělí, kdy máme zavřeno, oslavíme muzejní svátek společně už v neděli 17. května volným vstupem. Přijďte si prohlédnout stálou expozici Svět brněnské buržoazie mezi Löw-Beer a Tugendhat, odpočiňte si v naší klidné zahradě a stavte se na kávu do Café Löw-Beer.

V neděli 17. května bude volný vstup také na dalších pobočkách Muzea Brněnska, můžete se vydat na výlet do Památníku Mohyla míru, Muzea ve Šlapanicích, Památníku písemnictví na Moravě nebo Podhoráckého muzea. Muzeum v Ivančicích nabídne volný vstup na aktuální výstavu Vítej, nevěsto milá... v úterý 19. května.

Hledáme pamětníky Domova mládeže

Na ulici Drobného 22 (dříve vila Fuhrmann, dnes vila Löw-Beer) fungoval mezi lety 1954 až 2012 Domov mládeže. Za 58 let existence prošly jeho dveřmi stovky mladých slečen a chlapců. Podělte se i o své vzpomínky v probíhajícím orálním výzkumu Vily Löw-Beer v Brně.

Co znamenalo pro secesní vilu zřízení školského zařízení? Jaká pravidla byla na internátu nastavena? Jak ve vile plynul život napříč desetiletími? Odpovědi nejen na tyto otázky přinese výzkum o každodenním životě v Domově mládeže, který v současné době probíhá pod vedením historičky Jany Černé.

květen 2020

TZ: Vysazení lípy ke 100 letům republiky (14. 9. 2018)

Vysazení lípy ke 100 letům republiky v zahradě Löw-Beerovy vily doprovodí křest knihy a otevření dětského hřiště

Místo konání: zahrada Vily Löw-Beer v Brně, Drobného 22, 602 00 Brno
Termín konání: 21. září 2018 od 14.00 hodin

Letošní významné 100. výročí vzniku Československé republiky připomíná Jihomoravský kraj projektem „100 lip – 100 oslav“. Na stovce vytipovaných lokalit jižní Moravy vysadí 100 lip srdčitých jako připomínku této historické události. Jedním z vybraných míst se stala i zahrada Vily Löw-Beer v Brně, kde výsadba stromu proběhne v pátek 21. září za účasti hejtmana Jihomoravského kraje Bohumila Šimka.

Sázení lípy bude předcházet slavnostní otevření malého dětského hřiště za galerií Celnice a křest nové knihy vydané Muzeem Brněnska. „V rámci rozšíření a zkvalitnění návštěvnické infrastruktury bylo v areálu zahrady Vily Löw-Beer v Brně vybudováno dětské hřiště, navýšen počet svítidel a instalován nový závlahový systém. Současně jsme ukončili první etapu zprůchodnění zahrad mezi vilou Löw-Beer a vilou Tugendhat,“ objasňuje ředitel Muzea Brněnska Antonín Reček.

Veřejnosti se také poprvé představí nová publikace nazvaná „Katalog Muzea Brněnska – výběr kurátorů“. Reprezentativní katalog zahrnuje výběr zhruba 30 nejzajímavějších předmětů ze sbírek všech šesti poboček Muzea Brněnska: Muzea v Ivančicích, Muzea ve Šlapanicích, Podhoráckého muzea, Památníku Mohyla míru, Památníku písemnictví na Moravě a Vily Löw-Beer v Brně.

Na závěr mohou účastníci akce absolvovat komentovanou prohlídku nedávno otevřené výstavy „Textilní firma Mořic Fuhrmann 1918–1948“ v galerii Celnice. O dramatických osudech podnikatelské židovské rodiny Fuhrmannů, která se podílela na vlnařské tradici a pomáhala udávat ráz města Brna, bude vyprávět autor výstavy historik Jakub Pernes. Výstavu bohatě ilustrují unikátní historické fotografie a originální dokumenty zapůjčené od Michaela Fuhrmanna, pravnuka Mořice Fuhrmanna.