Dětský den nabídne pátrací hru, soutěže i cirkusový workshop

Poslední květnovou sobotu bude areál vily Löw-Beer patřit dětem! Největší každoroční akce pro malé návštěvníky proběhne 25. května 2019 od 10 do 17 hodin. Můžete se těšit na netradiční dětské prohlídky interiéru vily, tentokrát formou pátrací hry – budeme plnit zábavné úkoly a pátrat po panu Löw-Beerovi.

V zahradě si dětí zasoutěží o drobné ceny a program letos zpestří otevřené šapitó Cirkusu LeGrando (SVČ Lužánky), kde si děti vyzkouší různé cirkusové disciplíny. Vstup na zahradu bude jako vždy zdarma, prohlídky vily pro děti zdarma, pro rodiče za poloviční vstupné.

Výstava ukáže, co zbylo z moravského Manchesteru

Od 12. 4. do 28. 7. 2019 hostí galerie Celnice v areálu Vily Löw-Beer v Brně výstavu Brnem textilním, která mapuje textilní tovární areály v jihomoravské metropoli z pohledu současné památkové péče. Výstavu připravilo Metodické centrum průmyslového dědictví v Ostravě, které patří pod Národní památkový ústav.

Brno se v 19. století vypracovalo v nejvýznamnější vlnařské centrum rakousko-uherské monarchie a stopy této slavné industriální minulosti tzv. moravského Manchesteru jsou zde stále patrné. Řada území byla urbanisticky zformována rozvojem textilní výroby a dnes před námi stojí otázka, jak s tímto dědictvím naložit.

Poznejte historii nejstarší brněnské vilové kolonie

Oblíbené komentované procházky po Černých Polích jsou zpět! Vydejte se s námi za poznáním historie nejstarší vilové kolonie v Brně. Při procházce po okolí Löw-Beerovy vily se seznámíte se stavebníky zdejších domů i jejich architekty. Procházky se konají 13. 4., 11. 5., 8. 6. a 15. 6. 2019 vždy v 10.00 a 14.00, 22. 6. v 10.00. Doporučujeme rezervaci.

Na úvod se dozvíte informace o historii lokality v průběhu 19. století, trasa procházky vede ulicemi Drobného, Schodová, Černopolní a Antonína Slavíka. Černá Pole byla oblíbenou destinací rodin významných židovských magnátů Löw-Beerů a Tugendhatů – stojí zde Arnoldova vila, Löw-Beerova vila a vila Tugendhat.

květen 2019

TZ: Vysazení lípy ke 100 letům republiky

Vysazení lípy ke 100 letům republiky v zahradě Löw-Beerovy vily doprovodí křest knihy a otevření dětského hřiště

Místo konání: zahrada Vily Löw-Beer v Brně, Drobného 22, 602 00 Brno
Termín konání: 21. září 2018 od 14.00 hodin

Letošní významné 100. výročí vzniku Československé republiky připomíná Jihomoravský kraj projektem „100 lip – 100 oslav“. Na stovce vytipovaných lokalit jižní Moravy vysadí 100 lip srdčitých jako připomínku této historické události. Jedním z vybraných míst se stala i zahrada Vily Löw-Beer v Brně, kde výsadba stromu proběhne v pátek 21. září za účasti hejtmana Jihomoravského kraje Bohumila Šimka.

Sázení lípy bude předcházet slavnostní otevření malého dětského hřiště za galerií Celnice a křest nové knihy vydané Muzeem Brněnska. „V rámci rozšíření a zkvalitnění návštěvnické infrastruktury bylo v areálu zahrady Vily Löw-Beer v Brně vybudováno dětské hřiště, navýšen počet svítidel a instalován nový závlahový systém. Současně jsme ukončili první etapu zprůchodnění zahrad mezi vilou Löw-Beer a vilou Tugendhat,“ objasňuje ředitel Muzea Brněnska Antonín Reček.

Veřejnosti se také poprvé představí nová publikace nazvaná „Katalog Muzea Brněnska – výběr kurátorů“. Reprezentativní katalog zahrnuje výběr zhruba 30 nejzajímavějších předmětů ze sbírek všech šesti poboček Muzea Brněnska: Muzea v Ivančicích, Muzea ve Šlapanicích, Podhoráckého muzea, Památníku Mohyla míru, Památníku písemnictví na Moravě a Vily Löw-Beer v Brně.

Na závěr mohou účastníci akce absolvovat komentovanou prohlídku nedávno otevřené výstavy „Textilní firma Mořic Fuhrmann 1918–1948“ v galerii Celnice. O dramatických osudech podnikatelské židovské rodiny Fuhrmannů, která se podílela na vlnařské tradici a pomáhala udávat ráz města Brna, bude vyprávět autor výstavy historik Jakub Pernes. Výstavu bohatě ilustrují unikátní historické fotografie a originální dokumenty zapůjčené od Michaela Fuhrmanna, pravnuka Mořice Fuhrmanna.