THYME pokřtí vinyl na koncertě ve vile Löw-Beer

Æntity.one.Default je nová edice eventů, premiéra proběhne v prostorách vily Löw-Beer v pátek 28. února 2020 v 18.30 hodin. Lokální scénu zastoupí projekt THYME sourozenců Johany K. (cimbál) a Martina D. Kratochvílových (samply a processing), kteří pořktí svůj nový vinyl. Na akci vystoupí také kanadský audio-vizuální umělec Racine

Třetím jménem večera bude Jan Palatý aka Izanasz, multimediální umělec z Prahy. Celou událost bude dotvářet umělecká instalace Kristýny Sidlárové aka Sida.100, která bude k vidění už od úterý 25. února ve schodišťové hale Löw-Beerovy vily. O světelný zážitek se postará Maess.

Poznejte s dětmi vilu Löw-Beer všemi smysly

Rodiny s dětmi se mohou každý měsíc těšit na originální program inspirovaný historií, architekturou či životními osudy členů rodiny Löw-Beer. V neděli 23. února 2020 ve vile na malé průzkumníky čeká zábavná a dobrodružná stezka, při které zapojí všechny smysly a odhalí tajemství běžným návštěvníkům skrytá.

Program Vila všemi smysly je určený dětem od 6 let a trvá přibližně 50 minut. Stezka začíná na pokladně vily ve 14.00, 15.00 a 16.00 hodin a vede stálou expozicí Svět brněnské buržoazie mezi Löw-Beer a Tugendhat. Místa si prosím rezervujte na tel. 544 544 208.

Příběh Černých Polí představí putovní výstava

Putovní výstava Příběh Černých Polí bude od 7. ledna do 27. února 2020 k vidění ve Společenském centru městské části Brno-sever na Okružní 21. Poznejte historii této významné brněnské lokality, zdejší stavby, jejich architekty i obyvatele. Nestojí zde jen světoznámá Vila Tugendhat. Příběh Černých Polí je mnohem barvitější!

Panelová výstava navazuje na oblíbené procházky po Černých Polích pořádané Vilou Löw-Beer v Brně v uplnyulých dvou letech. Výstavu můžete navštívit vždy od pondělí do pátku v čase 9.00 až 17.00 hodin. Připraveny jsou také dvě komentované prohlídky s historičkou Janou Černou – 12. února v 16.00 a 22. února ve 14.00 hodin.

únor 2020

TZ: Vila Löw-Beer zve na výstavy o historii Brna, dětský den i letní kino (10. 4. 2019)

Od 12. 4. do 28. 7. 2019 hostí galerie Celnice v areálu Vily Löw-Beer v Brně výstavu Brnem textilním, která mapuje textilní tovární areály v jihomoravské metropoli z pohledu památkové péče. Brno se v 19. století vypracovalo v nejvýznamnější vlnařské centrum rakousko-uherské monarchie a stopy této slavné industriální minulosti takzvaného moravského Manchesteru jsou zde stále patrné.

Osmnáct výstavních panelů seznamuje s továrními areály a jejich pozůstatky v Obřanech, na Starém Brně (ulice Hybešova a Václavská), Trnité (Dornych, Přízova, Špitálka, Křenová, Vlhká), Husovicích a Zábrdovicích (Cejl). Fotografie dokumentující současný stav budov mohou návštěvníci porovnat s kresbami továrních areálů v době jejich největšího rozkvětu.

Výstavu připravila Michaela Ryšková z Metodického centra průmyslového dědictví v Ostravě, které patří pod Národní památkový ústav. Veškeré texty jsou dvojjazyčné – v češtině a angličtině. Bezbariérová galerie Celnice je volně přístupná denně kromě pondělí v čase od 10 do 18 hodin.

Tento měsíc Vila Löw-Beer v Brně nabízí ještě jednu zajímavou výstavu. Do 28. 4. najdete v průjezdu do zahrady putovní výstavu Příběh Černých Polí, která přibližuje téměř 160 let trvající historií nejstarší brněnské vilové kolonie. „Dozvíte se například, kde se nacházel Hutterův rybník nebo kde bydlela Greta Tugendhatová před dostavbou svého rodinného domu,“ zmínila několik zajímavostí autorka výstavy Petra Svobodová.

Za poznáváním atraktivní brněnské čtvrti u lužáneckého parku můžete také vyrazit přímo do terénu. Vila druhým rokem pořádá oblíbené komentované procházky po Černých Polích, během nichž se účastníci seznámí se stavebníky zdejších domů i jejich architekty. Procházky letos proběhnou 13. 4., 11. 5., 8. 6. a 15. 6., začátek je vždy v 10 a 14 hodin před pokladnou, kvůli velkému zájmu doporučujeme včasnou rezervaci místa.

Speciální procházku po Černých Polích si mohou užít i rodiče s dětmi, a to 28. 7. v rámci pravidelných měsíčních programů Vila dětem. Největší akcí pro malé návštěvníky je však poslední květnovou sobotu dětský den ve vile Löw-Beer, kdy se konají netradiční dětské prohlídky interiéru vily a soutěže o drobné ceny v zahradě. Program letos zpestří otevřené šapitó Cirkusu LeGrando patřícího pod SVČ Lužánky, kde si děti vyzkouší různé cirkusové disciplíny.

A jaké novinky přinese léto? O prázdninách se můžete těšit na projekce letního kina v režii Kina Art. V krásném prostředí zahrady vily Löw-Beer, s výhledem na vilu Tugendhat, vás čekají příjemné letní večery ve společnosti hvězd stříbrného plátna. Program nabídne nestárnoucí artové hity i populární filmy z poslední doby, například Skleněný pokoj. Promítat se bude vždy pátek, v červenci od 21:30 a v srpnu již od 21:00, občerstvení zajistí kavárna Celnice.