Připravujeme: Ruth Maier & Archy rodiny Maier

Vila Löw-Beer v Brně bude na začátku příštího roku hostit dvojvýstavu Židovského muzea v Praze o osudu židovské dívky s moravskými kořeny a příběhu její rodiny prostřednictvím deníků, které si vedla od roku 1933 téměř do své smrti na sklonku roku 1942.

Ruth Maier není tak známá jako Anne Franková, ale i ona si vedla podrobné deníky reflektující přímé zkušenosti s holokaustem. Narodila se v listopadu 1920 ve Vídni, její otec pocházel ze Žarošic a část širší rodiny žila v Brně. Její deníky v lednu vyjdou v češtině, osudy Ruth a rodiny Maier přiblíží také putovní výstava.

Pohádka o veverce Věrce a Cvičence

Veverku Věrku velice zajímá zvláštní socha sedící dívky, kteá je součástí zahrady vily Löw-Beer "od nepaměti". Rozhodne se vypátrat, jaký příběh skrývá... Věrka zjistí, proč soše chybí špička nosu a s kamarádem Kosákem zažije velké dobrodružství!

Poslechněte si novou autorskou pohádku o veverce, která žije v zahradě Vily Löw-Beer v Brně. Najde ji na Facebooku Vila dětem nebo na YouTube kanálu. Pohádku si můžete přečíst i sami, odkaz na text ZDE.

Připravujeme: HOLAN_Vanutí

Umělecká skupina ProART v současné době připravuje multižánrový scénický projekt věnovaný významnému českému básníkovi 20. století Vladimíru Holanovi. Poetické obrazy lidského života ve verších jednoho z našich největších básníků představí současní tvůrci: Martin Dvořák (režie, choreografie), Gabriela Vermelho (hudba, zpěv) a Rostislav Novák (recitace, herecká interpretace).

Projekt vzniká ve spolupráci s Vilou Löw Beer v Brně a pražskou Werichovou vilou, kde Holan dlouhá léta žil a pracoval. Uvedení představení je plánováno na závěr letošního roku.

listopad 2020

TZ: Vila Löw-Beer zve na výstavy o historii Brna, dětský den i letní kino (10. 4. 2019)

Od 12. 4. do 28. 7. 2019 hostí galerie Celnice v areálu Vily Löw-Beer v Brně výstavu Brnem textilním, která mapuje textilní tovární areály v jihomoravské metropoli z pohledu památkové péče. Brno se v 19. století vypracovalo v nejvýznamnější vlnařské centrum rakousko-uherské monarchie a stopy této slavné industriální minulosti takzvaného moravského Manchesteru jsou zde stále patrné.

Osmnáct výstavních panelů seznamuje s továrními areály a jejich pozůstatky v Obřanech, na Starém Brně (ulice Hybešova a Václavská), Trnité (Dornych, Přízova, Špitálka, Křenová, Vlhká), Husovicích a Zábrdovicích (Cejl). Fotografie dokumentující současný stav budov mohou návštěvníci porovnat s kresbami továrních areálů v době jejich největšího rozkvětu.

Výstavu připravila Michaela Ryšková z Metodického centra průmyslového dědictví v Ostravě, které patří pod Národní památkový ústav. Veškeré texty jsou dvojjazyčné – v češtině a angličtině. Bezbariérová galerie Celnice je volně přístupná denně kromě pondělí v čase od 10 do 18 hodin.

Tento měsíc Vila Löw-Beer v Brně nabízí ještě jednu zajímavou výstavu. Do 28. 4. najdete v průjezdu do zahrady putovní výstavu Příběh Černých Polí, která přibližuje téměř 160 let trvající historií nejstarší brněnské vilové kolonie. „Dozvíte se například, kde se nacházel Hutterův rybník nebo kde bydlela Greta Tugendhatová před dostavbou svého rodinného domu,“ zmínila několik zajímavostí autorka výstavy Petra Svobodová.

Za poznáváním atraktivní brněnské čtvrti u lužáneckého parku můžete také vyrazit přímo do terénu. Vila druhým rokem pořádá oblíbené komentované procházky po Černých Polích, během nichž se účastníci seznámí se stavebníky zdejších domů i jejich architekty. Procházky letos proběhnou 13. 4., 11. 5., 8. 6. a 15. 6., začátek je vždy v 10 a 14 hodin před pokladnou, kvůli velkému zájmu doporučujeme včasnou rezervaci místa.

Speciální procházku po Černých Polích si mohou užít i rodiče s dětmi, a to 28. 7. v rámci pravidelných měsíčních programů Vila dětem. Největší akcí pro malé návštěvníky je však poslední květnovou sobotu dětský den ve vile Löw-Beer, kdy se konají netradiční dětské prohlídky interiéru vily a soutěže o drobné ceny v zahradě. Program letos zpestří otevřené šapitó Cirkusu LeGrando patřícího pod SVČ Lužánky, kde si děti vyzkouší různé cirkusové disciplíny.

A jaké novinky přinese léto? O prázdninách se můžete těšit na projekce letního kina v režii Kina Art. V krásném prostředí zahrady vily Löw-Beer, s výhledem na vilu Tugendhat, vás čekají příjemné letní večery ve společnosti hvězd stříbrného plátna. Program nabídne nestárnoucí artové hity i populární filmy z poslední doby, například Skleněný pokoj. Promítat se bude vždy pátek, v červenci od 21:30 a v srpnu již od 21:00, občerstvení zajistí kavárna Celnice.