Dny evropského dědictví s procházkou po Černých Polích

Dny evropského dědictví každoročně v měsíci září otevírají veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné. Letos se opět zapojí i Vila Löw-Beer v Brně, která na 7. září 2019 v 10 a 14 hodin připravila procházku po Černých Polích.

Seznámíte se s historií lokality Černá Pole v průběhu 19. století i s jejími významnými  obyvateli, mezi které patřily rodiny židovských magnátů Löw-Beerů a Tugendhatů. Součástí procházky bude návštěva schodišťové haly vily Löw-Beer a nahlédnete také do běžně nepřístupných prostor dnešní knihovny.

Vydejte se s dětmi poznávat okolí vily Löw-Beer

Na konci září nás čeká další program pro rodiny s dětmi VILA DĚTEM. V neděli 29. 9. 2019 vyrazíme do okolí naší vily na zábavnou procházku po Černých Polích, při které budou děti plnit různé úkoly. Poznáme zdejší nejzajímavější stavby a na závěr nahlédneme i do interiéru vily Löw-Beer.

Procházka začíná na pokladně Vily Löw-Beer v Brně ve 14.00, 15.15 a 16.30 hodin, doba trvání programu cca 60 minut. Akce je vhodná pro děti od 6 let. Rezervace nutná, místo na programu si prosím rezervujte na tel. 545 211 352.

Za poznáním světového dědictví do galerie Celnice

Galerie Celnice o prázdninách pravidelně hostí putovní výstavy fotografií světových památek pod ochranou UNESCO. Výstava Poznej světové dědictví UNESCO zde letos v termínu od 1. 8. do 1. 9. 2019 představí jedinečná místa Švýcarska, Slovenska i asijských států.

Švýcarsko se pyšní celkem dvanácti UNESCO památkami, v galerii Celnice je pozornost věnována zejména unikátní Rhétské dráze. Harmonicky zasazená trať do panenské přírody Alp je mimořádným dílem švýcarských železničních inženýrů a slouží veřejnosti již více než sto let.

srpen 2019

TZ: Vila Löw-Beer zve na výstavy o historii Brna, dětský den i letní kino (10. 4. 2019)

Od 12. 4. do 28. 7. 2019 hostí galerie Celnice v areálu Vily Löw-Beer v Brně výstavu Brnem textilním, která mapuje textilní tovární areály v jihomoravské metropoli z pohledu památkové péče. Brno se v 19. století vypracovalo v nejvýznamnější vlnařské centrum rakousko-uherské monarchie a stopy této slavné industriální minulosti takzvaného moravského Manchesteru jsou zde stále patrné.

Osmnáct výstavních panelů seznamuje s továrními areály a jejich pozůstatky v Obřanech, na Starém Brně (ulice Hybešova a Václavská), Trnité (Dornych, Přízova, Špitálka, Křenová, Vlhká), Husovicích a Zábrdovicích (Cejl). Fotografie dokumentující současný stav budov mohou návštěvníci porovnat s kresbami továrních areálů v době jejich největšího rozkvětu.

Výstavu připravila Michaela Ryšková z Metodického centra průmyslového dědictví v Ostravě, které patří pod Národní památkový ústav. Veškeré texty jsou dvojjazyčné – v češtině a angličtině. Bezbariérová galerie Celnice je volně přístupná denně kromě pondělí v čase od 10 do 18 hodin.

Tento měsíc Vila Löw-Beer v Brně nabízí ještě jednu zajímavou výstavu. Do 28. 4. najdete v průjezdu do zahrady putovní výstavu Příběh Černých Polí, která přibližuje téměř 160 let trvající historií nejstarší brněnské vilové kolonie. „Dozvíte se například, kde se nacházel Hutterův rybník nebo kde bydlela Greta Tugendhatová před dostavbou svého rodinného domu,“ zmínila několik zajímavostí autorka výstavy Petra Svobodová.

Za poznáváním atraktivní brněnské čtvrti u lužáneckého parku můžete také vyrazit přímo do terénu. Vila druhým rokem pořádá oblíbené komentované procházky po Černých Polích, během nichž se účastníci seznámí se stavebníky zdejších domů i jejich architekty. Procházky letos proběhnou 13. 4., 11. 5., 8. 6. a 15. 6., začátek je vždy v 10 a 14 hodin před pokladnou, kvůli velkému zájmu doporučujeme včasnou rezervaci místa.

Speciální procházku po Černých Polích si mohou užít i rodiče s dětmi, a to 28. 7. v rámci pravidelných měsíčních programů Vila dětem. Největší akcí pro malé návštěvníky je však poslední květnovou sobotu dětský den ve vile Löw-Beer, kdy se konají netradiční dětské prohlídky interiéru vily a soutěže o drobné ceny v zahradě. Program letos zpestří otevřené šapitó Cirkusu LeGrando patřícího pod SVČ Lužánky, kde si děti vyzkouší různé cirkusové disciplíny.

A jaké novinky přinese léto? O prázdninách se můžete těšit na projekce letního kina v režii Kina Art. V krásném prostředí zahrady vily Löw-Beer, s výhledem na vilu Tugendhat, vás čekají příjemné letní večery ve společnosti hvězd stříbrného plátna. Program nabídne nestárnoucí artové hity i populární filmy z poslední doby, například Skleněný pokoj. Promítat se bude vždy pátek, v červenci od 21:30 a v srpnu již od 21:00, občerstvení zajistí kavárna Celnice.