Večer bosenské kultury ve vile Löw-Beer

V rámci Dnů slovanské kultury proběhne 31. července 2020 ve 20 hodin vernisáž panelové výstavy Bosenský film, kterou poté můžete v zahradě Vily Löw-Beer v Brně vidět až do 20. srpna 2020. Výstava představí největší úspěchy bosenské kinematografie a současně i kompletní tvorbu bosenského režiséra Emira Kusturici.

Vernisáž doprovodí koncert Predraga Duronjiće a beseda s novou velvyslankyní Bosny a Hercegoviny v Praze J. E. Martinou Mlinarevič. Současně bude v Café Löw-Beer vystavena faksimile nejslavnější bosenské knihy zapsané na seznam Paměť světa UNESCO – Sarajevské hagady

Kino Art se vrací do zahrady vily Löw-Beer

Vytáhněte ze skříně vaši oblíbenou letňákovou deku a vyveďte ji na zahradu Vily Löw-Beer v Brně! Po celé prázdniny bude opět hostit projekce letního kina v režii Kina Art. Můžete se těšit na pečlivě vybrané filmové hity promítané pod hvězdnou oblohou v kouzelné zahradě, která je od června spojena turniketem se sousední zahradou vily Tugendhat.

Program letního kina nabídne populární divácké hity jako Vlastníci nebo Tenkrát v Hollywoodu, oscarový snímek Parazit i nejvíce navštěvovaný český dokument V síti. Promítání začne už 26. června 2020 americkou filmovou klasikou Zpívání v dešti. Před projekcí můžete zkusit Audiovíz – filmový kvíz sestavený z audio ukázek.

Galerie Celnice hostí výstavu fotografií Kurta Bardoše

Výstava Než se vše změnilo představí dílo amatérského fotografa Kurta Bardoše (1914‒1945) z brněnské židovské rodiny, jehož životní příběh skončil v koncentračním táboře Dachau. Snímky pořízené na přelomu 30. a 40. let odráží klasické trendy meziválečné fotografie a téměř zázračně přežily dramatické zvraty 20. století.

Galerie Celnice hostí výstavu připravenou s brněnskou pobočkou Židovského muzea v Praze až do 6. září 2020. Galerie je volně přístupná denně kromě pondělí v čase 10 až 18 hodin. Ve středu 2. září 2020 v 17 hodin se můžete zúčastnit komentované prohlídky výstavy.

srpen 2020

TZ: Vila Löw-Beer zve na výstavy o historii Brna, dětský den i letní kino (10. 4. 2019)

Od 12. 4. do 28. 7. 2019 hostí galerie Celnice v areálu Vily Löw-Beer v Brně výstavu Brnem textilním, která mapuje textilní tovární areály v jihomoravské metropoli z pohledu památkové péče. Brno se v 19. století vypracovalo v nejvýznamnější vlnařské centrum rakousko-uherské monarchie a stopy této slavné industriální minulosti takzvaného moravského Manchesteru jsou zde stále patrné.

Osmnáct výstavních panelů seznamuje s továrními areály a jejich pozůstatky v Obřanech, na Starém Brně (ulice Hybešova a Václavská), Trnité (Dornych, Přízova, Špitálka, Křenová, Vlhká), Husovicích a Zábrdovicích (Cejl). Fotografie dokumentující současný stav budov mohou návštěvníci porovnat s kresbami továrních areálů v době jejich největšího rozkvětu.

Výstavu připravila Michaela Ryšková z Metodického centra průmyslového dědictví v Ostravě, které patří pod Národní památkový ústav. Veškeré texty jsou dvojjazyčné – v češtině a angličtině. Bezbariérová galerie Celnice je volně přístupná denně kromě pondělí v čase od 10 do 18 hodin.

Tento měsíc Vila Löw-Beer v Brně nabízí ještě jednu zajímavou výstavu. Do 28. 4. najdete v průjezdu do zahrady putovní výstavu Příběh Černých Polí, která přibližuje téměř 160 let trvající historií nejstarší brněnské vilové kolonie. „Dozvíte se například, kde se nacházel Hutterův rybník nebo kde bydlela Greta Tugendhatová před dostavbou svého rodinného domu,“ zmínila několik zajímavostí autorka výstavy Petra Svobodová.

Za poznáváním atraktivní brněnské čtvrti u lužáneckého parku můžete také vyrazit přímo do terénu. Vila druhým rokem pořádá oblíbené komentované procházky po Černých Polích, během nichž se účastníci seznámí se stavebníky zdejších domů i jejich architekty. Procházky letos proběhnou 13. 4., 11. 5., 8. 6. a 15. 6., začátek je vždy v 10 a 14 hodin před pokladnou, kvůli velkému zájmu doporučujeme včasnou rezervaci místa.

Speciální procházku po Černých Polích si mohou užít i rodiče s dětmi, a to 28. 7. v rámci pravidelných měsíčních programů Vila dětem. Největší akcí pro malé návštěvníky je však poslední květnovou sobotu dětský den ve vile Löw-Beer, kdy se konají netradiční dětské prohlídky interiéru vily a soutěže o drobné ceny v zahradě. Program letos zpestří otevřené šapitó Cirkusu LeGrando patřícího pod SVČ Lužánky, kde si děti vyzkouší různé cirkusové disciplíny.

A jaké novinky přinese léto? O prázdninách se můžete těšit na projekce letního kina v režii Kina Art. V krásném prostředí zahrady vily Löw-Beer, s výhledem na vilu Tugendhat, vás čekají příjemné letní večery ve společnosti hvězd stříbrného plátna. Program nabídne nestárnoucí artové hity i populární filmy z poslední doby, například Skleněný pokoj. Promítat se bude vždy pátek, v červenci od 21:30 a v srpnu již od 21:00, občerstvení zajistí kavárna Celnice.