Nahlédněte do mikrosvěta meziválečné podnikatelské elity

V galerii Celnice bude od 18. října 2019 do 26. ledna 2020 k vidění výstava s názvem Fabriky a fabrikanti, která přibližuje mikrosvět meziválečné podnikatelské elity nejen v Brně, ale třeba i v Ústí nad Labem či Ostravě. Přijďte se seznámit s textilními magnáty židovského původu z rodin Fuhrmannů, Himmelreichů, Löw-Beerů, Stiassni, Tugendhatů a Zwickerů.

Mezi vystavenými exponáty uvidíte například vzorníky brněnských textilek nebo nově objevené archivní dokumenty – konvolut obchodní korespondence firmy Moses Löw-Beer z let 1870–1890. Obchodní dopisy, faktury a telegramy adresované firmě Moses Löw-Beer kurátoři vily letos získali z Německého historického muzea v Berlíně.

Vydejte se s dětmi poznávat příběhy brněnských továrníků

Předposlední letošní program VILA DĚTEM proběhne v neděli 27. 10. 2019. Děti si zahrají originální hru Známe se?, ve které objeví životní příběhy historických osobností. Kromě napínavých osudů a nečekaných vztahů poodhalí také zákulisí provozu textilních fabrik v Brně.

Program bude totiž probíhat částečně v galerii Celnice ve výstavě Fabriky a fabrikanti a částečně v interiéru vily Löw-Beer. Program začíná na pokladně ve 14.30, 15.30 a 16.30 hodin, trvá přibližně 50 minut. Rezervujte si prosím místo na tel. 544 544 208.

Říjnovým hostem ve vile bude Milan Uhde

Pokračování oblíbeného pořadu Host ve vile nabídne 25. října 2019 v 19 hodin setkání s nepřehlédnutelnou osobností české kultury a politiky Milanem Uhdem. Brněnský rodák a patriot je autorem řady povídek, divadelních a rozhlasových her, scénářů, sbírek poezie a zakladatelem nakladatelství Atlantis.

Milan Uhde rovněž patří mezi první signatáře Charty 77, po revoluci se stal ministrem kultury a po vzniku samostatné České republiky předsedou Poslanecké sněmovny. Večerem provází dlouholetá členka literární redakce Českého rozhlasu Brno Olga Jeřábková. Vstupenky jsou již v předprodeji na pokladně vily.

říjen 2019

TZ: Vila Löw-Beer zve na výstavy o historii Brna, dětský den i letní kino (10. 4. 2019)

Od 12. 4. do 28. 7. 2019 hostí galerie Celnice v areálu Vily Löw-Beer v Brně výstavu Brnem textilním, která mapuje textilní tovární areály v jihomoravské metropoli z pohledu památkové péče. Brno se v 19. století vypracovalo v nejvýznamnější vlnařské centrum rakousko-uherské monarchie a stopy této slavné industriální minulosti takzvaného moravského Manchesteru jsou zde stále patrné.

Osmnáct výstavních panelů seznamuje s továrními areály a jejich pozůstatky v Obřanech, na Starém Brně (ulice Hybešova a Václavská), Trnité (Dornych, Přízova, Špitálka, Křenová, Vlhká), Husovicích a Zábrdovicích (Cejl). Fotografie dokumentující současný stav budov mohou návštěvníci porovnat s kresbami továrních areálů v době jejich největšího rozkvětu.

Výstavu připravila Michaela Ryšková z Metodického centra průmyslového dědictví v Ostravě, které patří pod Národní památkový ústav. Veškeré texty jsou dvojjazyčné – v češtině a angličtině. Bezbariérová galerie Celnice je volně přístupná denně kromě pondělí v čase od 10 do 18 hodin.

Tento měsíc Vila Löw-Beer v Brně nabízí ještě jednu zajímavou výstavu. Do 28. 4. najdete v průjezdu do zahrady putovní výstavu Příběh Černých Polí, která přibližuje téměř 160 let trvající historií nejstarší brněnské vilové kolonie. „Dozvíte se například, kde se nacházel Hutterův rybník nebo kde bydlela Greta Tugendhatová před dostavbou svého rodinného domu,“ zmínila několik zajímavostí autorka výstavy Petra Svobodová.

Za poznáváním atraktivní brněnské čtvrti u lužáneckého parku můžete také vyrazit přímo do terénu. Vila druhým rokem pořádá oblíbené komentované procházky po Černých Polích, během nichž se účastníci seznámí se stavebníky zdejších domů i jejich architekty. Procházky letos proběhnou 13. 4., 11. 5., 8. 6. a 15. 6., začátek je vždy v 10 a 14 hodin před pokladnou, kvůli velkému zájmu doporučujeme včasnou rezervaci místa.

Speciální procházku po Černých Polích si mohou užít i rodiče s dětmi, a to 28. 7. v rámci pravidelných měsíčních programů Vila dětem. Největší akcí pro malé návštěvníky je však poslední květnovou sobotu dětský den ve vile Löw-Beer, kdy se konají netradiční dětské prohlídky interiéru vily a soutěže o drobné ceny v zahradě. Program letos zpestří otevřené šapitó Cirkusu LeGrando patřícího pod SVČ Lužánky, kde si děti vyzkouší různé cirkusové disciplíny.

A jaké novinky přinese léto? O prázdninách se můžete těšit na projekce letního kina v režii Kina Art. V krásném prostředí zahrady vily Löw-Beer, s výhledem na vilu Tugendhat, vás čekají příjemné letní večery ve společnosti hvězd stříbrného plátna. Program nabídne nestárnoucí artové hity i populární filmy z poslední doby, například Skleněný pokoj. Promítat se bude vždy pátek, v červenci od 21:30 a v srpnu již od 21:00, občerstvení zajistí kavárna Celnice.