Vila dětem: Auta Löw-Beerů

Oblíbené programy pro rodiče s dětmi Vila dětem inspirované historií, architekturou či životními osudy členů rodiny Löw-Beer pokračují! Přijďte do Vily Löw-Beer v Brně v neděli 28. června 2020. Těšit se můžete na pátrání i vyrábění ve schodišťové hale a v zahradě.

Máte pocit, že už víte o rodině Löw-Beerů vše? Nebojte se, ještě vás zvládneme překvapit! Začátky programu jsou na pokladně ve 13:30 a v 15:30 hodin, doba trvání programu je cca 50 minut. Akce je vhodná pro děti od 7 let. Rezervujte si prosím místo na tel. 544 544 208.

V neděli 17. května je vstup do vily zdarma

Mezinárodní den muzeí se od roku 1977 připomíná vždy 18. května. Protože toto datum letos připadá na pondělí, kdy máme zavřeno, oslavíme muzejní svátek společně už v neděli 17. května volným vstupem. Přijďte si prohlédnout stálou expozici Svět brněnské buržoazie mezi Löw-Beer a Tugendhat, odpočiňte si v naší klidné zahradě a stavte se na kávu do Café Löw-Beer.

V neděli 17. května bude volný vstup také na dalších pobočkách Muzea Brněnska, můžete se vydat na výlet do Památníku Mohyla míru, Muzea ve Šlapanicích, Památníku písemnictví na Moravě nebo Podhoráckého muzea. Muzeum v Ivančicích nabídne volný vstup na aktuální výstavu Vítej, nevěsto milá... v úterý 19. května.

Hledáme pamětníky Domova mládeže

Na ulici Drobného 22 (dříve vila Fuhrmann, dnes vila Löw-Beer) fungoval mezi lety 1954 až 2012 Domov mládeže. Za 58 let existence prošly jeho dveřmi stovky mladých slečen a chlapců. Podělte se i o své vzpomínky v probíhajícím orálním výzkumu Vily Löw-Beer v Brně.

Co znamenalo pro secesní vilu zřízení školského zařízení? Jaká pravidla byla na internátu nastavena? Jak ve vile plynul život napříč desetiletími? Odpovědi nejen na tyto otázky přinese výzkum o každodenním životě v Domově mládeže, který v současné době probíhá pod vedením historičky Jany Černé.

květen 2020

TZ: Vila Löw-Beer zve na výstavy o historii Brna, dětský den i letní kino (10. 4. 2019)

Od 12. 4. do 28. 7. 2019 hostí galerie Celnice v areálu Vily Löw-Beer v Brně výstavu Brnem textilním, která mapuje textilní tovární areály v jihomoravské metropoli z pohledu památkové péče. Brno se v 19. století vypracovalo v nejvýznamnější vlnařské centrum rakousko-uherské monarchie a stopy této slavné industriální minulosti takzvaného moravského Manchesteru jsou zde stále patrné.

Osmnáct výstavních panelů seznamuje s továrními areály a jejich pozůstatky v Obřanech, na Starém Brně (ulice Hybešova a Václavská), Trnité (Dornych, Přízova, Špitálka, Křenová, Vlhká), Husovicích a Zábrdovicích (Cejl). Fotografie dokumentující současný stav budov mohou návštěvníci porovnat s kresbami továrních areálů v době jejich největšího rozkvětu.

Výstavu připravila Michaela Ryšková z Metodického centra průmyslového dědictví v Ostravě, které patří pod Národní památkový ústav. Veškeré texty jsou dvojjazyčné – v češtině a angličtině. Bezbariérová galerie Celnice je volně přístupná denně kromě pondělí v čase od 10 do 18 hodin.

Tento měsíc Vila Löw-Beer v Brně nabízí ještě jednu zajímavou výstavu. Do 28. 4. najdete v průjezdu do zahrady putovní výstavu Příběh Černých Polí, která přibližuje téměř 160 let trvající historií nejstarší brněnské vilové kolonie. „Dozvíte se například, kde se nacházel Hutterův rybník nebo kde bydlela Greta Tugendhatová před dostavbou svého rodinného domu,“ zmínila několik zajímavostí autorka výstavy Petra Svobodová.

Za poznáváním atraktivní brněnské čtvrti u lužáneckého parku můžete také vyrazit přímo do terénu. Vila druhým rokem pořádá oblíbené komentované procházky po Černých Polích, během nichž se účastníci seznámí se stavebníky zdejších domů i jejich architekty. Procházky letos proběhnou 13. 4., 11. 5., 8. 6. a 15. 6., začátek je vždy v 10 a 14 hodin před pokladnou, kvůli velkému zájmu doporučujeme včasnou rezervaci místa.

Speciální procházku po Černých Polích si mohou užít i rodiče s dětmi, a to 28. 7. v rámci pravidelných měsíčních programů Vila dětem. Největší akcí pro malé návštěvníky je však poslední květnovou sobotu dětský den ve vile Löw-Beer, kdy se konají netradiční dětské prohlídky interiéru vily a soutěže o drobné ceny v zahradě. Program letos zpestří otevřené šapitó Cirkusu LeGrando patřícího pod SVČ Lužánky, kde si děti vyzkouší různé cirkusové disciplíny.

A jaké novinky přinese léto? O prázdninách se můžete těšit na projekce letního kina v režii Kina Art. V krásném prostředí zahrady vily Löw-Beer, s výhledem na vilu Tugendhat, vás čekají příjemné letní večery ve společnosti hvězd stříbrného plátna. Program nabídne nestárnoucí artové hity i populární filmy z poslední doby, například Skleněný pokoj. Promítat se bude vždy pátek, v červenci od 21:30 a v srpnu již od 21:00, občerstvení zajistí kavárna Celnice.