Nahlédněte do mikrosvěta meziválečné podnikatelské elity

V galerii Celnice bude od 18. října 2019 do 26. ledna 2020 k vidění výstava s názvem Fabriky a fabrikanti, která přibližuje mikrosvět meziválečné podnikatelské elity nejen v Brně, ale třeba i v Ústí nad Labem či Ostravě. Přijďte se seznámit s textilními magnáty židovského původu z rodin Fuhrmannů, Himmelreichů, Löw-Beerů, Stiassni, Tugendhatů a Zwickerů.

Mezi vystavenými exponáty uvidíte například vzorníky brněnských textilek nebo nově objevené archivní dokumenty – konvolut obchodní korespondence firmy Moses Löw-Beer z let 1870–1890. Obchodní dopisy, faktury a telegramy adresované firmě Moses Löw-Beer kurátoři vily letos získali z Německého historického muzea v Berlíně.

Vydejte se s dětmi poznávat příběhy brněnských továrníků

Předposlední letošní program VILA DĚTEM proběhne v neděli 27. 10. 2019. Děti si zahrají originální hru Známe se?, ve které objeví životní příběhy historických osobností. Kromě napínavých osudů a nečekaných vztahů poodhalí také zákulisí provozu textilních fabrik v Brně.

Program bude totiž probíhat částečně v galerii Celnice ve výstavě Fabriky a fabrikanti a částečně v interiéru vily Löw-Beer. Program začíná na pokladně ve 14.30, 15.30 a 16.30 hodin, trvá přibližně 50 minut. Rezervujte si prosím místo na tel. 544 544 208.

Říjnovým hostem ve vile bude Milan Uhde

Pokračování oblíbeného pořadu Host ve vile nabídne 25. října 2019 v 19 hodin setkání s nepřehlédnutelnou osobností české kultury a politiky Milanem Uhdem. Brněnský rodák a patriot je autorem řady povídek, divadelních a rozhlasových her, scénářů, sbírek poezie a zakladatelem nakladatelství Atlantis.

Milan Uhde rovněž patří mezi první signatáře Charty 77, po revoluci se stal ministrem kultury a po vzniku samostatné České republiky předsedou Poslanecké sněmovny. Večerem provází dlouholetá členka literární redakce Českého rozhlasu Brno Olga Jeřábková. Vstupenky jsou již v předprodeji na pokladně vily.

říjen 2019

TZ: Za poznáním světového dědictví UNESCO do galerie Celnice (31. 7. 2019)

Místo konání: Galerie Celnice, areál Vily Löw-Beer v Brně, Drobného 22, 602 00 Brno
Termín konání: 1. srpna – 1. září 2019
Otevírací doba: úterý – neděle 10 – 18 h
Vstupné: zdarma

Galerie Celnice v areálu Vily Löw-Beer v Brně o prázdninách pravidelně hostí putovní výstavy fotografií světových kulturních a přírodních památek pod ochranou UNESCO. Výstava Poznej světové dědictví UNESCO zde letos v srpnu představí jedinečná místa Švýcarska, Slovenska i asijských států (Japonsko, Indonésie, Nepál a další).

Projekt Poznej světové dědictví UNESCO již sedmnáct let veřejnosti prezentuje významné památky z celého světa, zapsané organizací UNESCO pro svou mimořádnou hodnotu na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví. Prohlubuje tak znalosti a povědomí o těchto místech, představuje jednotlivé unikáty i jejich celky v širších souvislostech a osvětou přispívá k ochraně a zachování těchto skvostů pro budoucí generace.

Švýcarsko se pyšní celkem dvanácti UNESCO památkami, v galerii Celnice je pozornost věnována zejména unikátní Rhétské dráze. „Harmonicky zasazená trať do panenské přírody Alp je mimořádným dílem švýcarských železničních inženýrů a slouží veřejnosti již více než sto let. Pod ochranou UNESCO se nachází železniční trať Albula–Bernina s viaduktem Landwasser, nejfotografovanějším objektem Švýcarska,“ přibližuje Milena Blažková, autorka projektu Poznej světové dědictví UNESCO.

Výstava návštěvníkům poslouží také jako inspirace, kam se vydat na výlet či dovolenou. Fotografie v galerii Celnice připomínají, že se nemusí vždy jednat o vzdálené exotické destinace. Krásná a jedinečná místa nabízí i sousední Slovensko: historická města Bardejov a Banská Štiavnica, dřevěné kostelíky v Karpatech nebo Vihorlatský prales s více než dvě stě let starým bukovým porostem.

Galerie Celnice je bezbariérová a volně přístupná denně kromě pondělí v čase od 10 do 18 hodin. Návštěvníkům výstavy jsou volně k dispozici informační brožury, mapy a časopisy o zemích a místech z fotografií.

Mgr.  Bc.  Lenka Buchtová
pracovník vztahů k veřejnosti